Ολοένα και αυξάνονται ο προβληματισμός και οι ανησυχίες που προκλήθ��καν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλες προσφυγές, που συνεπάγονται μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, αν γίνουν αποδεκτές, αναμένεται να εκδικαστούν προσεχώς.
Στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας εκκρεμούν προσφυγές, κατ’ αρχάς των πανεπιστημιακών, που ζητούν –και αυτοί– να μην ισχύσουν περικοπές σε μισθούς και επιδόματα. Ωστόσο, ακόμη πιο σημαντικές είναι αυτές που αφορούν τις περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και Ταμείων, που δεν λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου είναι στραμμένο κυρίως σε αυτές καθότι αν γίνουν δεκτές θα προκαλέσουν δημοσιονομική επιβάρυνση κατά πολύ μεγαλύτερη εκείνης που προκλήθηκε από τη δικαίωση των ενστόλων!
Οι φόβοι της κυβέρνησης αυξάνονται από το γεγονός ότι πρόσφατα υπήρξε απόφαση-γνωμοδότηση του ΣτΕ επί Προεδρικού Διατάγματος, που μπορεί να αποτελέσει ισχυρότατο δικαστικό προηγούμενο και να σηματοδοτήσει θετική απόφαση για τις μειώσεις του εφάπαξ. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ, γνωμοδοτώντας για τον υπολογισμό του εφάπαξ στο Ταμείο Αρωγής του Λιμενικού Σώματος, απεφάνθη ότι οι εφάπαξ παροχές οφείλουν να είναι ευθέως αναλογικές με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τους εργαζομένους. Αρα, δεν μπορεί να είναι μικρότερες από τα ποσά που αναλογούν στις εισφορ��ς που έχουν πληρωθεί με βάση τις αποδοχές τους.