​Σε ένα κυκεώνα διαφορετικών προσεγγίσεων για το πώς η Ελλάδα έφθασε να δεσμευτεί με τα Μνημόνια, έρχεται να προστεθεί η εκδοχή του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη και όσα κατέθεσε στις 20 Αυγούστου 2012 στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Η κατάθεσή του κινείται στο αντίποδα της θέσης του Γιώργου Παπανδρέου ότι την αναδιάρθρωση του χρέους την είχε θέσει προς συζήτηση από την πρώτη στιγμή η τότε ελληνική κυβέρνηση αλλά την απέρριπταν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρει ότι στην πρώτη συνεδρίαση του δ.σ. του ΔΝΤ, πριν από την έγκριση του πρώτου Μνημονίου και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, μέλη του ΔΝΤ εξέφρασαν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Στις ανησυχίες αυτές, οι εμπειρογνώμονες μας πληροφόρησαν ότι η αναδιάρθρωση αποκλείστηκε από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές» ισχυρίζεται ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γνώριζαν ότι ο στόχος της τριετούς προσαρμογής που απαιτούσε η ΕΕ ήταν αισιόδοξος και ότι δύσκολα η Ελλάδα θα έβγαινε από την ύφεση χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους.

Αναφερόμενος ειδικά στον πρώην πρωθυπουργό, λέει: «Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τις προβληματικές όψεις του πρώτου Μνημονίου. Δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι δήθεν εγώ γνώρ��ζα πράγματα τα οποία δεν γνώριζε εκείνος και ότι του τα απέκρυψα. Συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις κορυφής, ενημερωνόταν από συμβούλους διεθνούς περιωπής, είχε απευθείας επαφές με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ και γνώρισε και από πρώτο χέρι τις ανησυχίες του».

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ αναφέρει ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν του είχε πει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του στις 13/52010 και στις 28/6/2010 ότι πρέπει το συντομότερο να επιδιωχθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Αυτό θα πρέπει να το ζητήσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση» είπε ο Στρος Καν στον κ. Ρουμελιώτη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Ρουμελιώτης υποστηρίζει ότι ενημέρωσε τον Γιώργο Παπανδρέου για τους υψηλούς κινδύνους του προγράμματος κα�� την πιθανή αποτυχία του σε συνάντηση στην Ουάσινγκτον στις 21/9/2010. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου συνέχιζε με δηλώσεις του να αποκλείει το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους».