Οριακό προβάδισμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις της Alco για το «Πρώτο Θέμα» και της Metron Analysis για το «Έθνος της Κυριακής».

Η δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,6% μονάδες έναντι της ΝΔ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου:

ΣΥΡΙΖΑ: 22,2%

ΝΔ: 21,6%

Χρυσή Αυγή: 7,7%

ΠΑΣΟΚ: 4,7%

ΚΚΕ: 4,6%

ΑΝΕΛ: 4,3%

ΔΗΜΑΡ: 3,2%

Πιο αξιόπιστος πρωθυπουργός (σε σχετική ερώτηση) αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 33%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 27% των απαντήσεων. Όσον αφορά τις εκλογές, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (45%) θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 37% μαζί με τις ευρωεκλογές και το 16% με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εντύπωση προκαλούν τα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του: Το 57% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το κατάλληλο επιτελείο στελεχών για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, ενώ το 67% δηλώνει πως δεν πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί θα τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Μικρό προβάδισμα διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis στο Έθνος της Κυριακής, καθώς προηγείται με 0,8% της ΝΔ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου:

ΣΥΡΙΖΑ:20,5%

ΝΔ: 19,7%

Χρυσή Αυγή: 6,9%

ΠΑΣΟΚ: 4,3%

ΚΚΕ: 3,4%

ΑΝΕΛ: 3,2%

ΔΗΜΑΡ: 2,5%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 32,7%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει το 31% των απαντήσεων έναντι 16% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 52% εκτιμά πως όταν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής είτε με μικρή, είτε με μεγάλη διαφορά.

Τέλος, σχεδόν 6 στους 10 (59%) εκτιμούν πως η χώρα δεν πρέπει στην παρούσα φάση να οδηγηθεί σε εκλογές, ενώ το 56% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων κομμάτων.