Μπορεί τα σκληρά μέτρα του μνημονίου να εφαρμόστηκαν υπό τις σκληρές πιέσεις της Γερμανίας και ειδικά του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Β. Σόιμπλε, ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε ότι δεν θα ήθελε να τα εφαρμόσει στην Γερμανία.

«Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα εντάσσονται στην πολιτική της εξυγίανσης και ήταν διαφιλονικούμενες στην χώρα εξαιτίας των κοινωνικών συνεπειών που δεν ήταν αμελητέες. Δεν θα ήθελα να υποχρεωθώ να εφαρμόσω κάτι τέτοιο στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας με τον γενικό διευθυντής της Deutsche Welle, Πέτερ Λίμπουργκ, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που γίνεται στο Νταβός.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι το ελληνικό ποτήρι είναι πια μισογ��μάτο και οι πρόοδοι που έχει επιτύχει η Αθήνα περισσότερες από ότι περίμεναν πολλοί.

Πάντως ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το μεταναστευτικό και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να έχει την αλληλεγγύη της Ευρώπης.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας, την οποία θα πρέπει να βοηθήσουμε. Αλληλεγγύη δεν σημαίνει να δαπανά κανείς χρήματα που δεν έχει, δηλαδή να κάνει περισσότερα χρέη. Αλληλεγγύη σημαίνει να επιλύει κανείς προβλήματα και να εξηγεί κανείς στον κυρίαρχο λαό για ποιο λόγο αυτός ο δρόμος είναι ορθότερος από κάποιον άλλο», είπε.

Τέλος απάντησε και στο ερώτημα τι θα συμβεί στην χώρα μας αν την διακυβέρνηση της χώρας αναλάβουν ακραίες δυνάμεις και αν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χρήματα που έχουν δοθεί.

«Στην πολιτική έχει κανείς καθημερινά να αντιμετωπίσει νέα ζητήματα. Πάντα μπορεί να συμβεί κάτι. H κρίση της Lehman Brothers προκάλεσε στη Γερμανία, το 2009, μια κατάσταση που δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να προκύψει. Είχαμε μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,1 μονάδες. Σε σύγκριση με αυτό, αυτό που υπάρχει κίνδυνος να μας συμβεί εξαιτίας της Ελλάδας, είναι διαχειρίσιμο. Κάνουμε, όμως, τα πάντα ώστε το πράγμα να μην φθάσει εκεί», τόνισε.