​Μια άλλη πλευρά του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων παρουσιάζει η Γερμανική εφημερίδα Die Zeit, αποκαλύπτοντας ότι ο Όλι Ρεν είναι φανατικός φίλος του ποδοσφαίρου και της ροκ μουσ��κής.

Σκηνή πρώτη: ο φινλανδός επίτροπος, πρώην ποδοσφαιριστής και φανατικός φίλος της «στρογγυλής θεάς», τελειώνει την κυριακάτικη προπόνηση στις Βρυξέλλες, φορώντας μπλουζάκι με στάμπα «Sex, Drugs and Public Debt». Του το είχε χαρίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, όταν ετοιμαζόταν το μνημόνιο για τη Λισαβόνα. Θα μπορούσε να το έχει αγοράσει και ο ίδιος ο Ρεν σε μία συναυλία, γιατί η ροκ μουσική, μαζί με το ποδόσφαιρο, ανήκει στα κρυφά πάθη του επιτρόπου, μας πληροφορεί η γερμανική εφημερίδα: όταν το 2012 ο Μπρους Σπρίνγκστιν εμφανίστηκε στο Ελσίνκι, ο Ρεν ήταν ένας από τους 42.000 θεατές που ξεσήκωσαν το γήπεδο, ενώ τον Ιούλιο του 2010 είχε επισπεύσει τηλεδιάσκεψη του Ecofin, για να προλάβει τη συν��υλία του Τζον Φόγκερτι. Με στάμπα «Sex, Drugs and Public Debt» ο Ρεν αισθάνεται και ο ίδιος ροκ-σταρ, σχολιάζει η Die Zeit.

Σκηνή δεύτερη: μία εβδομάδα μετά την προπόνηση στις Βρυξέλλες, ο Όλι Ρεν εμφανίζεται στο συνέδριο των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν ενόψει ευρωεκλογών. Μιλάει αργά, μονότονα, με συνεχείς παύσεις. Μόνο για ροκ-σταρ δεν τον κάνεις. «Είναι σαν να τον βλέπω να σκέφτεται» σχολιάζει διπλωμάτης από τη Φινλανδία. «Πρέπει να χαμογελάει μόνο στη σάουνα- αν χαμογελάει» συμπεραίνει η Die Zeit. Ο ίδιος ο Ρεν λέει ότι υπάρχει λόγος για την ρητορική του ή μάλλον για την έλλειψη ρητορικής: στο αξίωμά του πρέπει να προσέχει, γιατί μία λάθος π��όταση μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση του ευρώ. Το ίδιο συγκρατημένος παραμένει ο φινλανδός επίτροπος, υποδεχόμενος τους Γερμανούς δημοσιογράφους σε γεύμα στις Βρυξέλλες: «Ήταν σαν να κάθονται μαζί μας στο τραπέζι οι εταιρίες αξιολόγησης και οι πωλητές ομολόγων», θυμάται ο συνεργάτης της Die Zeit.

Κόντρα στα «κλισέ» του φιλελευθερισμού

Πολλές βιογραφίες «επιτυχημένων» στις Βρυξέλλες αρχίζουν με μία προστατευμένη παιδική ηλικία σε εύπορες οικογένειες διπλωματών, αλλά η περίπτωση του φινλανδού επιτρόπου φαίνεται εντελώς διαφορετική, τονίζει η γερμανική εφημερίδα: ο μικρός Όλι βοηθούσε στη δουλειά τον πατέρα του, που κέρδιζε το ψωμί του μετά κόπων και βασάνων, κάνοντας εμπόριο ανταλλακτικών της ανατολικογερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Wartburg. Την εποχή εκείνη η Φινλανδία ήταν μία φτωχή ευρωπαϊκή χώρα υπό τη δυσβάσταχτη επιρροή της Σοβιετικής ��νωσης. «Όταν είδα τον πατέρα μου να οδηγεί Opel Kadett στη δεκαετία του ʼ60, μόνο τότε βεβαιώθηκα ότι ενταχθήκαμε επιτέλους στη Δύση» θυμάται ο επίτροπος.

Για να ξεφύγει από την απομόνωση της Φινλανδίας, ο νεαρός Όλι Ρεν πήγε να σπουδάσει οικονομικά και δημοσιογραφία στην Αμερική. «Αυτό που με εντυπωσίασε εκεί είναι πόσο αυτονόητα ο καθένας παίρνει την τύχη του στα χέρια του», λέει σήμερα. Προφανώς κάτι αντίστοιχο ευαγγελίζεται ως επίτροπος και για την Ελλάδα: «Παλαιότερα όλοι ήθελαν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι (στην Ελλάδα), επιβαρύνοντας οικονομικά τις επόμενες γενιές. Αλλά τώρα βλέπουμε ότι ιδρύουν επιχειρήσεις και όλα δείχνουν ότι αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει σύντομα στη μείωση της ανεργίας», υποστηρίζει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Ας ελπίζουμε το επόμενο μπλουζάκι να μην γράφει «Public Debt is here to stay».#