Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στις εγχώριες και διεθνείς επικρίσεις για το ναυάγιο στην περιοχή του Φαρμακονησίου που εξελίχθηκε σε τραγωδία.

«Ο Μούιζινιεκς (σ.σ: επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ενημερώθηκε για το αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στις ελληνικές αρχές για την άσκηση δίωξης στους υπεύθυνους.

«Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα» διευκρίνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και συμπλήρωσε: «Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και μια παιδί στη θάλασσα γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος, η γυναίκα και το παιδί. Άλλοι διασώθηκαν αλλά άλλοι χάθηκαν».

«Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα. Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα» κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης