Σε κατάργηση του νόμου Καστανίδη, που έκανε πιο δύσκολη την προφυλάκιση κατηγορουμένων, ενώ ουσιαστικά απαγόρευε την προσωρινή κράτηση για αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως τα 10 χρόνια, και αυστηροποίηση του πλαισίου για κατηγορούμενους σχετικά με ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (π.χ τρομοκρατία) προσανατολίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τη χθεσινοβραδινή εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Αφορμή για την οργισμένη αντίδραση του κ.Σαμαρά ήταν η απελευθέρωση με περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου ως μέλους της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς, Κώστα Σακκά, ο οποίος όμως έχει εκτίσει 31 μήνες προσωρινής κράτησης, χωρίς δίκη!!!

Στις – προφανείς- πιέσεις των Αμερικανών – για την διαφυγή του Χριστόδουλου Ξηρού και την ενόχληση της αστυνομίας και του αρμόδιου υπουργείου για την υπόθεση Σακκά, ο πρωθυπουργός φέρεται να αντέδρασε με τηλεφώνημα στον κ.Αθανασίου που βρισκόταν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, και εντολή αλλαγής του πλαισίου.

‘Ετσι αναμένεται να υπάρξει στροφή επί το αυστηρότερο στο αυστηρότερο καθώς με βάση το υπάρχον πλαίσιο υπάρχει η προϋπόθεση για να κριθεί κάποιος προσωρινά κρατούμενος το αδίκημα που τον βαρύνει να είναι κακούργημα και μάλιστα τέτοιο που να τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια ο δικαστής κρίνοντας τα ιδιαίτερα στοιχεία της υπόθεσης και του κάθε κατηγορούμενου έχει δικονομικά τη δυνατότητα να μην στείλει στη φυλακή τον κατηγορούμενο.

Οι αλλαγές αυτές έγιναν το 2010 επί των ημερών της Υπουργίας του Χάρη Καστανίδη και στόχο είχαν την αποσυμφόρηση των ήδη γεμάτων φυλακών, καθώς είχε παρατηθεί και μεγάλη αύξηση του δείκτη των προσωρινών κρατήσεων . Ωστόσο, όλα πια ξαναμπαίνουν στο τραπέζι της νομοθετικής μεταρρύθμισης.

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

Πιθανόν λοιπόν η κατάσταση να επανέλθει στο προ του 2010 νομοθετικό πλαίσιο, και να είναι πλέον στην διακριτική ευκαιρία του ανακριτή να διατάξει την προφυλάκιση ή όχι, για τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν διαπραχθεί αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και προβλέπεται ποινή κάθειρξης. Για το αδίκημα της κάθειρξης προβλέπεται ποινή άνω των πέντε ετών. Να σημειωθεί, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα αυτό και μάλιστα πηγές του υπουργείου έλεγαν «δεν νομοθετούμε εν θερμώ».

ΒΙΝΤΕΟ STAR