ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Εκτός Δημοσίου κινδυνεύουν να βρεθούν σε δυο εβδομάδες, περίπου επτάμιση χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν μέχρι τώρα απογραφεί, όπως έχει ζητήσει από τους δήμους, το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Λεωνίδας Γρηγοράκος, με δήλωσή του στο Σταρ στέλνει αυστηρή προειδοποίηση ότι θα ειδοποιήσει την Ενιαία Αρχή Πληρωμών να κόψει άμεσα τη χρηματοδότηση στους δημοτικούς φορείς που δεν έχουν προχωρήσει στην απογραφή τους στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου:

«Οσοι δεν κάνουν το αυτονόητο, θα σταματήσουν να πληρώνονται- δηλώνει στο Σταρ. Οποιος σε 15 μέρες δεν έχει απογραφεί, σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Οι εταιρείες αυτές θα είναι για μας ανύπαρκτες. Αν δεν απογραφούν, θα απολυθούν όλοι».

Από τις 750 δημοτικές επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 12.815 εργαζόμενους, ως χθες είχαν απογραφεί μόνον οι 361, με προσωπικό συνολικά 5.464 άτομα, δηλαδή ούτε οι μισές. Αν ως την άλλη Δευτέρα δεν απογραφούν οι υπόλοιπες, θα μείνουν στο δρόμο 7371 εργαζόμενοι.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν χαρακτηριστικά την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών που απασχολεί 5 εργαζόμενους κι έχει 9 αμειβόμενα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο»!

Πάντως, όσοι γλυτώσουν, κινδυνεύουν πάλι να βρεθούν στο δρόμο, αν εργάζονται σε δημοτικές επιχειρήσεις που την τελευταία τριετία εμφανίζουν συνεχώς αρνητικό προϋπολογισμό. Θα εξαιρεθούν όμως οι εργαζόμενοι σε δημοτικά βρεφοκομεία ή παιδικούς σταθμούς, στα συσσίτια και σε οργανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης. Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν 17 δήμοι που δεν έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ανάμεσά τους οι δήμοι…

-Καλαμαριάς

-Περάματος

-Σπάτων-Αρτέμιδος

-Φυλής

-Κορυδαλλού

-Αχαρνών

-Αμαρουσίου

-Κοζάνης

Τόσο οι δήμαρχοι, όσο και πηγές του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζουν πως τα στοιχεία αυτά είναι παλιά και δεν αντικατοπτρίζουν τη σημερινή εικόνα των δήμων και ήδη οι εκκρεμότητές τους τακτοποιούνται ή και έχουν τακτοποιηθεί. Ενώ επισημαίνουν πως ουδείς προϋπολογισμός κάποιου δήμου έχει επιστραφεί ως ανακριβής και προσθέτουν:

«Οι δήμοι έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών τους προς την ΕΥΔΑΠ, με την αρωγή του υπουργείου Εσωτερικών. Ορισμένοι μάλιστα έχουν ήδη αποπληρώσει.»

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τόνισε πως από το μέχρι τώρα έλεγχο, ο αριθμός των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων δεν φαίνεται να ξεπερνά τις δυόμιση χιλιάδες, αλλά από αυτούς έχουν απολυθεί μόλις περίπου 200. Ο κύριος Ρακιντζής ωστόσο τόνισε πως ακόμη και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις το Δημόσιο λειτουργεί με τραγικό τρόπο. Ως παράδειγμα ανέφερε εκπαιδευτικό που είχε ασελγήσει σε παιδιά κάτω των 12 ετών και η υπηρεσία δεν του επέβαλε ουσιαστικές κυρώσεις και απέφυγε να τον στείλει κατευθείαν σπίτι του…