Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και για το δημόσιο χρέος σημειώθηκε σήμερα.

Αφορμή ότι ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Ανάπτυξης του κόμματος, Γ. Σταθάκης υποστήριξε, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ότι ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ το επαχθές χρέος της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε «περιορισμένο» στην ελληνική περίπτωση .

«Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί».

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το δημόσιο χρέος, τονίζοντας πως (το ελληνικό χρέος) έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 9 δισ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια. Η σημερινή κατάσταση, είπε ο κ. Σταθάκης, καθιστά το χρέος μη βιώσιμο, διότι, από τώρα μέχρι το 2020, αυτά το 9 δις.. ευρώ πρέπει να προκύπτουν από πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις. Είναι ��οινή πεποίθηση ότι αυτό είναι αδύνατο για τη σημερινή οικονομία και δεν έχει συμβεί ξανά και ιστορικά. Επίσης η μακρά αυτή περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας, που υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να βρεθούν, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

Όπως τόνισε μάλιστα, μόνο με την ελάφρυνση του χρέους θα καταφέρει να απεμπλακεί η Οικονομία από τη σημερινή «παγίδα χρέους». Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα βιώσιμου χρέους, που σημαίνει τεράστιες ελαφρύνεις έως και μηδενικά τοκοχρεολύσια, μέχρι να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό (θα) ισχύει για τα πρώτα τρία-τέσσερα χρόνια, και μετά, με μειωμένο το χρέος κατά 30-40%, να μπορεί να εξυπηρετείται στο μέλλον, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε για τη δήλωση του βουλευτή και στελέχους του οικονομικού επιτελείου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε επίσης ότι η πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

«Θα περιμένουμε σήμερα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας πουν αν τελικά ισχύει το πρόγραμμά τους και - μονομερώς - θα 'διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους' ή 'μόνον το 5%' » συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.