Για καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας στον κοινωνικό τομέα, όπου μέσα σε μια τετραετία χάθηκαν στις μνημονιακές χώρες 2 εκατομμύρια θέσεις εργασία��, κάνει λόγο σχέδιο γνωμοδότησης της Ευρωβουλής στο πλαίσιο της διερεύνησης του ρόλου της τρόικας σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο.

Το σχέδιο γνωμοδότησης, με εισηγητή τον Ισπανό σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Αλεχάνδρο Θέρκας, αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής στην έρευνα για τις επιπτώσεις των μνημονίων στην απασχόληση, στην αγορά εργασίας και στη φτώχεια.

Ασκεί εντονότατη κριτική στην Κομισιόν, στην ΕΚΤ και στο Eurogroup, διαπιστώνοντας ότι «τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. (η ΕΚΤ, η Επιτροπή και το Εurogroup) είναι πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και, συνεπώς, για τις κοινωνικές τους συνέπειες», ενώ εκφράζεται η λύπη της Ευρωβουλής για το γεγονός ότι η ίδια βρέθηκε στο περιθώριο σε όλα τα στάδια του εγχειρήματος.

Παράλληλα, περιγράφει με μελανά χρώματα την κοινωνική κατάσταση στις 4 χώρες, χαρακτηρίζει «απελπιστική» σε μέγεθος την ανεργία στους νέους, μιλάει για έκρηξη της φτώχειας, ενώ θεωρεί ότι οι περικοπές στην υγεία και στο συνταξιοδοτικό παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία και τον κοινωνικό χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο εισηγητής, τέλος, καλεί την Κομισιόν να εκπονήσει λεπτομερή μελέτη των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των μνημονίων, ώστε να γίνει πλήρως αντιληπτή η ζημιά στα συστήματα κοινωνικής προστασίας και να επιδιωχθεί η αποκατάσταση με τη συνδρομή και κοινοτικών πόρων, ενώ ζητά κα�� τη σταδιακή κατάργηση όλων τα έκτακτων μέτρων.