Αυξήσεις και ωριμάνσεις που θα φτάσουν το λιγότερο τα 200 εκατομμύρια θα πάρουν οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το οικονομικό επιτελείο «πονοκεφαλιάζει» για την «τρύπα» που δημιουργείται.

Εκτός από την επιστροφή, τα έξοδα για το κράτος θα αυξηθούν κατά 78 εκατομμύρια το χρόνο σε μια περίοδο που η τρόικα απαιτεί νέα μέτρα ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 που ανέρχετα�� στο 1,2 δισ. ευρώ.

Από τις περικοπές έχασαν αυτομάτως όλοι οι εν ενεργεία ένστολοι από 200 ευρώ έως 2.000 ευρώ. Όταν γίνει γνωστό το σκεπτικό της απόφασης, η κυβέρνηση ενδέχεται να υποχρεωθεί να επαναφέρει τους μισθούς στο επίπεδο που βρίσκονταν προ Μνημονίων. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τον Αύγουστο του 2012 σε όσους προσέφυγαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια, ενώ σειρά θα πάρουν και όλοι οι υπόλοιποι, που θα τα ζητήσουν και εντόκως.

Τα μέχρι στιγμής σενάρια για την αντιμετώπιση του θέματος είναι τρία:

1. να επιστραφούν τα χρήματα, είτε εφάπαξ για τους χαμηλόμισθους στρατιωτικούς, είτε σε δόσεις μαζί με τον μισθό, επιλογή που εκτινάζει τα ελλείμματα στα ύψη.

2. να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα με κρατικά ομόλογα στους δικαιούχους, επιλογή που φοβίζει με δεδομένο το «κούρεμα» στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

3. να ανακληθούν οι μειώσεις, αλλά να μην δοθούν αυξήσεις και αναδρομικά στους δικαιούχους, κάτι που μπορεί να γίνει με άλλο παρεμφερές μέτρο μείωσης μισθών (π.χ. έκτακτη εισφορά).

Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί προηγούμενο και για άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων, όπως εκείνα των νοσοκομειακών γιατρών, των πανεπιστημιακών και των δικαστικών.