Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η ιστορική μορφή της Ανανεωτικής Αριστεράς Κώστας Φιλίνης.

Ο Κώστας Φιλίνης ήταν επί δεκαετίες πρωταγωνιστής στις διεργασίες της ελληνικής Αριστεράς, ενώ εκτός από την αντιστασιακή του δράση εναντίον της δικτατορίας, για την οποία φυλακίσθηκε, είχε διακριθεί και για το θεωρητικό του έργο, όντας ένας από τους διανοούμενους της πολιτικής σκέψης.

Στα χρόνια της φυλάκισής του μετέφρασε το βιβλίο του Ζ. Γκυγιωμώ, «Κυβερνητική και διαλεκτικός υλισμός», «Για τον Μακιαβέλι, την Πολιτική και το Σύγχρονο Κράτος» του Α. Γκράμσι, τον Α΄ τόμο του βιβλίου του Νίκου Πουλαντζά, «Πολιτική εξουσία και κοινωνικές τάξεις», τη «Γερμανική ιδεολογία» του Καρλ Μαρξ.

Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες σε περιοδικά και εφημερίδες της Αριστεράς. Διατέλεσε ευρωβουλευτής της ΕΑΡ την περίοδο 1985-1989 και συνεκδότης της Αυγής 1993-1998 και μετά στο διοικητικό της συμβούλιο.

Για τον θάνατο του Κώστα Φιλίνη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε:

«Ο Κώστας Φιλίνης υπήρξε εμβληματική μορφή της ανανεωτικής αριστεράς, συνδύαζε με υποδειγματικό τρόπο την ευαισθησία και την αποστασιοποίηση του γνήσιου διανοούμενου με την αγωνιστικότητα και την ετοιμότητα ενεργού συμμετοχής του γνήσιου πολιτικού αγωνιστή. Προσωπικότητα που συγκέντρωνε εθνικό σεβασμό, ο Κώστας Φιλίνης έγραψε τη δική του σελίδα στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει για τον Κώστα Φιλίνη:

«Αποχαιρετούμε σήμερα τον σύντροφο Κώστα Φιλίνη. Μια ιστορική φυσιογνωμία της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ο Κ. Φιλίνης σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε με αυταπάρνηση για τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, για τις ιδέες του σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία. Ως διανοούμενος συνέβαλε αποφασιστικά για τη σύγκλιση της Αριστεράς με τα νέα κοινωνικά κινήματα, με τη διεύρυνση της θεματολογίας των προγραμματικών θέσεων με τα νέα υποκείμενα κοινωνικών αλλαγών. Η συμβολή του θα είναι πάντα επίκαιρη για μια νέα ταυτότητα της αναζήτησης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού».