Η τρόικα συνεχίζει να διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα ακόμη και από μακριά… Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα μας κάνει την τιμή ο κύριος Τόμσεν να επισκεφτεί ξανά την Ελλάδ��, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε ότι εστάλησαν συμπληρωματικά στοιχεία που είχαν ζητήσει οι δανειστές, αλλά παραμένουν τα προβλήματα και οι διαφωνίες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει απόκλιση απόψεων τόσο στα μόνιμα μέτρα όσο και στα έκτακτα μέτρα τα οποία προτείνει η κυβέρνηση για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του 2014.

Οι δανειστές φέρονται να μην έχουν αποδεχτεί τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά για τον ΦΠΑ στην εστίαση και το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς θεωρούν ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Επίσης, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, η τρόικα αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα που σπεύδει να ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2013 κι έτσι πιέζει για νέα μέτρα!

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει πακέτο μέτρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014. Πρόκειται για μέτρα απόδοσης, τύπου έκτακτης εισφοράς και για μέτρα μόνιμης απόδοσης.

Το πολιτικό σκηνικό λοιπόν «παίρνει φωτιά» και η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς θα υποχρεωθεί να νομοθετήσει μέτρα και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, όταν διαβεβαίωνε ότι έκλεισε ο κύκλος των μέτρων, λόγω και του πλεονάσματος του 2013.

H ATZENTA

Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα περιλαμβάνει κρίσιμα ζητήματα, που υποκρύπτουν και νέα μέτρα όπως:

- Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2017, στο οποίο θα ενταχθούν και άλλα μέτρα για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών των ετών 2015 - 2016, το ύψος των οποίων υπολογίστηκε παλαιότερα από τους ελεγκτές σε 3,9 - 4,2 δισ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει πως θα οριστούν συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις για την κάλυψη των κενών αυτών. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να καλυφθεί το κενό χωρίς μέτρα, από την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας (ακόμα δεν διαφαίνεται) και από την απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και εκείνων που θα ληφθούν για το 2014, αλλά οι ελεγκτές δεν πείθονται.

-Η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και κατ’ επέκταση η πρόσθετη χρηματοδότησ�� που θα απαιτηθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία ή πώς θα καλυφθεί το κόστος.

- Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

- Η αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

- Η διαθεσιμότητα και οι 11.500 απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

- Η απελευθέρωση των αγορών με βάση την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.

- Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, μετά τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί, αλλά και το νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εγχειρημάτων.

Στουρνάρας: Η Τρόικα δεν σκλήρυνε στάση

Υπενθυμίζουμε πως το Σαββάτο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για την τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει κατηγορηματικά πως η στάση των δανειστών δεν έχει σκληρύνει

"Η στάση είναι η ίδια από την αρχή. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ούτε σκληρή ούτε μαλακή. Εμείς έχουμε επιχειρήματα, στέλνουμε ό,τι πρέπει να στείλουμε και θα έρθουν τις επόμενες μέρες" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας