Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συμμετάσχει, τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και είναι το πρώτο από την επίσημη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Ελλάδα.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ζητή��ατα Νότιας Γειτονίας, με έμφαση στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, στη Συρία και στις περιφερειακές επιπτώσεις της συριακής κρίσης στο Ιράκ και στο Λίβανο. Στη συνέχεια, θα συζητηθούν η πορεία της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας θα συζητηθούν οι προοπτικές των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν την κατάσταση ασφαλείας στο Νότιο Σουδάν και τις πολιτικές, στρατιωτικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις της κρίσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ακολούθως, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερ��κών θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (A.F.E.T.) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. καθώς και για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.