Η πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του οδικού χάρτη για τον Κοινό Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, θέματα θεωρήσεων και μετανάστευσης, η καταπολέμηση του διεθνικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη και η δικαστική συνεργασία ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή 17η συνάντηση του Μονίμου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας σε θέματα Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

Η Ελληνική Προεδρία εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, κα Cecilia Malmström, συμμετείχε στην συνάντηση, ενώ συμ��ετείχε από ελληνικής πλευράς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Tης Ρωσικής Αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Alexander Konovalov. Πολλές Υπηρεσίες της ΕΕ, όπως η Europol και Eurojust, αλλά και η επερχόμενη Ιταλική Προεδρία της ΕΕ με επικεφαλής την Υπουργό Δικαιοσύνης κα Anna-Maria Canciellieri, εκπροσωπήθηκαν στην συνάντηση.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την τελευταία συνάντηση μεταξύ ΕΕ και Ρωσικής Ομοσπονδίας και στις θετικές εξελίξεις που παρατηρήθηκαν στους τομείς της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης και εντόπισε σοβαρές προκλήσεις που επίκεινται. «��αταδικάζω απερίφραστα τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο Volgograd και Pyatigorsk που δυστυχώς καταδεικνύουν την περαιτέρω ανάγκη για ενισχυμένες κοινές προσπάθειες στην πρόληψη και καταστολή της τρομοκρατίας, με ταυτόχρονο σεβασμό των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Σχετικά με θέματα θεωρήσεων, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Προεδρία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη�� εφαρμογή των συμφωνιών απλούστευσης των θεωρήσεων και στο διάλογο απελευθέρωσης του καθεστώτος των θεωρήσεων. «Ωστόσο, για να πετύχουμε μεγαλύτερη πρόοδο στο διάλογο για την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων έχει μεγάλη σημασία να εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες για την απλούστευση της έκδοσης των θεωρήσεων», είπε ο κ. Δένδιας.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η ΕΕ βρίσκει ενδιαφέρουσα την έκδοση κοινής δήλωσης με την Ρωσική Ομοσπονδία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις εργασίες έτσι ώστε αυτή να υιοθετηθεί σύντομα. Σχετικά με τον διάλογο για την μετανάστευση και την συμφωνία επανεισδοχής, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο προχώρησε και ήταν αρκετά επιτυχής, δίνοντας έμφαση στο πρώτο χειροπιαστό γεγονός, την επίσκεψη στα συνοριακά σημεία διέλευσης στο Mamonovo II στη Ρωσία και στο Grzechotki στην Πολωνία.

Επίκειται μάλιστα μια συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων που θα εξετάσει και θα εγ��ρίνει από κοινού το σχέδιο εργασιών για τα επόμενα χρόνια. «Θα είναι σημαντικό για την ΕΕ να γνωρίζει ποια ζητήματα θα επιθυμούσε η ρωσική πλευρά να περιληφθούν κατά προτεραιότητα στην μελλοντική ανάπτυξη του μεταξύ μας διαλόγου», είπε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Τέλος ο κ. Δένδιας ευχήθηκε στις ρωσικές αρχές κάθε επιτυχία για τους χειμερινούς ολυμπιακούς του Σότσι.