«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, τώρα είμαστε για πρώτη φορά σε θέση να δείξουμε προς τους εταίρους μας το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού μας» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει «αυτή η ατέρμονη συζήτηση» σχετικά με την ικανότητά της χώρας, ενώ υπογράμμισε πως η επαλήθευση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους «είναι η προϋπόθεση για να γίνει το επόμενο βήμα προς τις αγορές».

Αναφερόμενος στο PSI, έκανε λόγο για το μεγαλύτερο -ιστορικά- «κούρεμα» δημοσίου χρέους και πρόσθεσε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται από «πολύ “φιλική” διάρκεια»: «Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι περισσότερο βιώσιμο από άλλα χρέη σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε πρόβλημα δημοκρατίας και νομιμότητας από την παρουσία του ΔΝΤ -μέσω της τρόικας- στην καρδιά της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι «είναι μια ένδειξη δυσπιστίας ως προς την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργήσει», ενώ υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία είναι εξαιρετικές.

Τέλος, ο υπουργός Ε��ωτερικών σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές είναι σε όλη την Ευρώπη «δευτερεύουσα εκλογική διαδικασία» και τόνισε πως «η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αποκατάσταση της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ είναι πανευρωπαϊκές προτεραιότητες».