Πρώτη δημοσίευση:10:30

Νομοθετική παρέμβαση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά την αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με αφορμή τα σκάνδαλα στο ΤΤ και τα εξοπλιστικά, την οικονομική πολιτική αλλά και την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα σενάρια που προκλήθηκαν από το «χρησμό» του Κ.Παπούλια, τονίζοντας ότι «τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η νέα Βουλή που θα προκύψει μετά από τις βουλευτικές εκλογές». Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μελετά σενάρια με στόχο να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση και τη βούληση του λαού και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία επιλογή έξω από κάθε λογική δημοκρατικής και ομαλής μετάβασης.

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο μπροστά της και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην βιάζεται.

«Στρατηγικός μας στόχος είναι η αποδέσμευση των τραπεζικών ιδρυμάτων από το ΤΧΣ» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας πως «η Τράπεζα της Ελλάδος διενεργεί συνεχείς ελέγχους και όταν ανακαλύπτει παρατυπίες τότε ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές».

Απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα τραπεζικά σκάνδαλα, ο κ.Στουρνάρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά «την ευθύνη για την έξοδο της χώρας από την κρίση ��χουν αναλάβει οι υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου και δυστυχώς εσείς δεν συγκαταλέγεστε σε αυτές» .

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε νωρίτερα ευθύνες στην κυβέρνηση για τα σκάνδαλα, με σημείο αιχμής το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο αμαρτωλό, όπως το χαρακτηρίζει, τρίγωνο «τράπεζες – κόμματα εξουσίας – επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα».

Ο κ.Τσίπρας επέμεινε στις κατηγορίες το�� για την κάλυψη από την κυβέρνηση της προέδρου του ΤΧΣ Χριστίνας Σακελλαρίου.
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην συζητούμενη επανάκτηση των μετοχών των τραπεζών από τους παλαιούς μετόχους τους σε τιμή υπ��πολλαπλάσια από εκείνη που αγόρασε το Δημόσιο, έκανε λόγο για «πολιτικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες». Παράλληλα, υποστήριξε πως θα υπάρξει ζημία 25 δισ. ευρώ, ποσό δεκαπλάσιο από το σκάνδαλο των υποβρυχίων, όπως σημείωσε.
Αναφορικά με τα σενάρια που θέλουν τον κ.Στουρνάρα να αναλαμβάνει μελλοντικά την καρέκλα του διοικητή της ΤτΕ Γ.Προβόπουλου, ο υπουργός Οικονομικών δεν διέψευσε τα δημοσιεύματα, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή, δεν μπορεί να δεσμεύσει στην πολιτική της τις επόμενες κυβερνήσεις