Για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και για μια σειρά θεμάτων διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Εντ Ρόις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ η συνάντηση η οποία διήρκεσε μία ώρα διεξήχθη μέσα σε «ένα εξαιρετικά θερμό κλίμα» και σε αυτήν ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Ρόις για την εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής και τα συναφή επιτεύγματα στον τομέα της οικονομίας.

Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Ρόις αντάλλαξαν επίσης απόψεις για σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τόσο διμερούς όσο και πολυμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στο Κυπριακό, σε θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις ελληνοτουρκικές αλλά και ευρωτουρκικές σχέσεις, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην κατάσταση στην Συρία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα έχει σήμερα συναντήσεις στις ΗΠΑ με εκπροσώπους της Ομογένειας καθώς και με στελέχη αμερικανοεβραϊκών φορέων, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Αύριο ο κ. Βενιζέλος συναντηθεί με τους Αμερικανούς υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών, Τζον Κέρι και Τζακ Λιου, αντίστοιχα, ενώ θα έχει γεύμα εργασίας με διευθυντικά στελέχη αμερικανικών think tank.