Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας το 2014 δήλωσε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

« Η οικονομία είναι σε τροχιά σταθεροποίησης και τα μακροοικονομικά δεδομένα στηρίζουν την πρόβλεψη ανάκαμψης το 2014 και συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι θα είναι το πρώτο έτος θετικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ, μετά από μια εξαετία ύφεσης. Ωστόσο αν και διανύσαμε το μεγάλο μέρος ης διαδρομής απομένει να πορευτούμε το τελευταίο δύσκολο μίλι, η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί και η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη, ενώ είναι «εθνική ανάγκη» να διαφυλαχθούν όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο μεγάλο κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να καλυφθεί η απόσταση που απομένει για να εμπεδωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας» τόνισε .

Όπως ανέφερε, η επαλήθευση των θετικών προοπτικών για το 2014 και η πορεία της οικονομίας στο μέλλον υπόκεινται ακόμη σε ισχυρές αβεβαιότητες, επισημαίνοντας ως σημαντικό πρόβλημα το πολιτικό κλίμα, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που απαιτείται το αντίθετο.

« Είναι συνεπώς βάσιμο να δημιουργούνται ανησυχίες ότι το 2014, έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων, που είναι προϋπόθεση για μια εθνική πολιτική, να γίνει ακόμη δυσχερέστερος. Αν συμβεί αυτό, η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχει καθοριστική σημασία, στην παρούσα φάση, να παραμείνει η οικονομική πολιτική προσηλωμένη στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και στην πάταξη της φοροδιαφυγής υποστηρίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχ��ν είναι η περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία θα πρέπει να προέλθει κυρίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι την επιβολή νέων φόρων ή τη συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων.

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. «Δύο φορές απαγόρευσα ρητά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να δίνει επιχειρηματικά δάνεια με επιστολές των εποπτών», ανέφερε, ενώ υπενθύμισε ότι όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΤτΕ το 2008, υποχρέωσε το Τ.Τ. να έχει υψηλότερο δείκτη κινδύνου (αντί για 100 να είναι 150) και ζήτησε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.