Οι εποχές που η ελληνική ελίτ ήταν στο απυρόβλητο πέρασαν, εκτιμούν οι New York Times σε άρθρο τους με τίτλο «Στην Ελλάδα, η ελίτ αρχίζει να νοιώθει τον πόνο».

«Πολλές φορές οι Έλληνες έχουν διαδηλώσει για τα -άδικα όπως πολλοί χαρακτηρίζουν- μέτρα λιτότητας, τα οποία αύξησαν τη φορολογία και μηδένισαν τους λογαριασμούς και τα επιδόματα του μέσου Έλληνα, την ίδια στιγμή που η ελληνική ελίτ απέφευγε παρόμοια βάρη χωρίς να έρχεται ενώπιον των ευθυνών της για τον ρόλο που είχε στη δημιουργία αυτής της άσχημης κατάστασης» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Ωστόσο, συνεχίζουν οι NYT, η κατάσταση αλλάζει και πλέον οι δικαστές ασκούν ανεξάρτητο ρόλο από τους πολιτικούς: «Με θέληση, οι Ελληνες δικαστές δουλεύουν ανεξάρτητα από τους πολιτικούς -και μερικές φορές αντιμετωπίζουν την παθητική αντίστασή τους- και κυνηγούν τις υποθέσεις διαφθοράς σε μια βαθιά δεξαμενή τωρινών και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων και μελών της επ��χειρηματικής ελίτ, οι οποίοι κάποτε θεωρούνταν ανέγγιχτοι. Ο συνδυασμός της ισχυρής λαϊκής θέλησης για κάθαρση και μιας αδύναμης (σ.σ.: αναφέρεται στην οριακή πλειοψηφία στη Βουλή) κυβέρνησης έχει δώσει στους δικαστές πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται τόσο στην υπόθεση του ΤΤ και τις συλλήψεις που έγιναν όσο και στις υποθέσεις των μιζών για τα υποβρύχια και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι NYT κάνουν αναφορά και στις εισαγγελείς για τη διαφθορά, την 52χρονη Ελένη Ράικου και την 36χρονη Πόπη Παπανδρέου, στηλιτεύοντας ωστόσο το γεγονός ότι «ακόμη και εάν υπάρχει έκρηξη σκανδάλων, δεν γίνονται προσλήψεις αφήνοντας μόλις 4 εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, με τις υποθέσει να είναι υπερβολικά πολλές»…