«Η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε ότι έπρεπε να κάνει στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου». Αυτό ξεκαθάρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας την Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για τον εποπτικό ρόλο της τράπεζας στην συγκεκριμένη υπόθεση.

«Στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε τη δραστηριοποίηση του ΤΤ στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή μας για την αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδίου» Στον πλαίσιο αυτό, τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου η ΤτΕ απαγόρευσε στο ΤΤ να χορηγήσει περαιτέρω επιχειρηματικά δάνεια εάν προηγουμένως δεν υιοθετηθούν κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα και συστήματα διαχείρισης κινδύνων.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, τον Ιούλιο του 2009 το ΤΤ ενημέρωσε την ΤτΕ για διορθωτικές ενέργειες καθώς και για την πρόθεση επέκτασης στον τομέα των επιχειρηματικών δανείωνΤον Οκτώβριο του 2009 ζητήσαμε η σχεδιαζόμενη επέκταση να γίνει μόνο μετά τον επιτόπιο έλεγχο της ΤτΕ που θα διαπίστωνε την επάρκεια των διορθωτικών ενεργειών. Στον έλεγχο που επακολούθησε διαπιστώθηκαν ελλείψεις και αδυναμίες» σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 2010 ως αποτέλεσμα του ελέγχου επεβλήθη περιορισμός που προέβλεπε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να δίνονται μόνο σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή στο πλαίσιο κοινοπρακτικών δανείων.

Το 2011 ακολούθησε η διαγνωστική άσκηση της BlackRock που επιβεβαίωσε το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, από τον έλεγχο προέκυψαν πιθανές ζημίες 7% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, ωστόσο όπως εξήγησε, το ποσοστό εκτιμώμενων ζημιών για τα επιχειρηματικά δάνεια ανερχόταν σε 33,2%.

Ο κ.Προβόπουλος απάντησε μάλιστα και σε όλους όσους υποστηρίζουν πως το ΤΤ ήταν κερδοφόρο, επισημαίνοντας πως το ΤΤ δεν είχε εμφανίσει αξιόλογη κερδοφορία ούτε τα χρόνια πριν από το PSI.

Τέλος τόνισε πως η ΤτΕ συνεργάστηκε και υποβοήθησε το έργο των δικαστικών αρχών , συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η τράπεζα «δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκ��ταστήσει τις δικαστικές αρχές, οι οποίες θα κρίνουν για τις όποιες σκιές και ερωτηματικά υπάρχουν».
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2014
Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας το 2014 εμφανίστηκε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμώντας ότι η οικονομία είναι σε τροχιά σταθεροποίησης και ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα στηρίζουν την πρόβλεψη ανάκαμψης το 2014 και συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι θα είναι το πρώτο έτος θετικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ, μετά από μια εξαετία ύφεσης.
Ωστόσο επεσήμανε ότι αν και διανύσαμε το μεγάλο μέρος της διαδρομής απομένει να πορευτούμε το τελευταίο δύσκολο μίλι, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί και η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη, ενώ χαρακτήρισε «εθνική ανάγκη» να διαφυλαχθούν όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο μεγάλο κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να καλυφθεί η απόσταση που απομένει για να εμπεδωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
«Είναι συνεπώς βάσιμο να δημιουργούνται ανησυχίες ότι το 2014, έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων, που είναι προϋπόθεση για μια εθν��κή πολιτική, να γίνει ακόμη δυσχερέστερος. Αν συμβεί αυτό, η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχει καθοριστική σημασία, στην παρούσα φάση, να παραμείνει η οικονομική πολιτική προσηλωμένη στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και στην πάταξη της φοροδιαφυγής υποστηρίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία θα πρέπει να προέλθει κυρίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι την επιβολή νέων φόρων ή τη συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνση�� των ήδη φορολογουμένων.

ΒΙΝΤΕΟ STAR Εκπομπή Live U