Την εκτίμηση ότι τα πράγματα σήμερα για την Ελλάδα θα ήταν πολύ χειρότερα εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Τρίτης.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε λόγο για «σημαντική βελτίωση» στην Ελλάδα, δήλωσε όμως ότι τα προηγούμενα χρόνια λαμβάνονταν αποφάσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες τελικά δεν εφαρμόζονταν, με αποτέλε��μα η Ελλάδα να αντιμετωπίζει σήμερα μεγαλύτερες δυσκολίες από ότι η Πορτογαλία, όπου οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν όπως είχαν συμφωνηθεί.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Τρισέ εξήγησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν απαραίτητη και υπήρχαν δύο δρόμοι: Η μία περίπτωση θα ήταν να γίνει με την υποστήριξη των «φίλων» ��ης χώρας, δηλαδή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η δε εναλλακτική λύση θα ήταν να γίνει η προσαρμογή με άτακτο τρόπο, όπως στη Λατινική Αμερική, κάτι που όμως θα είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρει ακόμη περισσότερο ο κόσμος.

Ο Τρισέ, πρόσθεσε ότι θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο, ωστόσο ο ίδιος διευκρινίζει ότι «αυτό δεν φαινόταν εφικτό στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι «ήδη από το 2005 ήταν εμφανές ότι υπήρχαν σημαντικά χάσματα ανταγωνιστικότητας» μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης αλλά πρόσθεσε ότι κανείς δεν κατάφερε να προβλέψει τη διεθνή οικονομική κρίση.

Όσον αφορά το κούρεμα του 2011, το οποίο ο ίδιος φαινόταν να απορρίπτει μέχρι την τελευταία στιγμή, δήλωσε: «Ήταν μία δύσκολη κατάσταση. Ήταν η χειρότερη κρίση από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου».

Τέλος, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι δεν έχουμε ακόμη εξέλθει από την κρίση και υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραμένει μία ιδιαίτερη περίπτωση.