Επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και βολές προς το ίδιο το εσωτερικό του κόμματός του περιελάμβανε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές «κατά προσώπων και κυρίως κατά συμπεριφορών που δεν συνάδουν με το ήθος της Αριστεράς», εννοώντας προφανώς την αναταραχή που υπήρξε με τις δηλώσεις του Πέτρου Τατσόπουλου (αλλά ενδεχομένως και του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου).

Μάλιστα σε άλλο σημείο της ομιλία του ο κ. Τσίπρας απηύθυνε προειδοποίηση προς τα στελέχη του κόμματος :

«Το ότι είμαστε κόμμα δημοκρατικό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει έννοια της συλλογικής προστασίας της προσπάθειάς μας». Πρόσθεσε επίσης ότι «φαινόμενα εκφυλιστικά, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Συμπεριφορές που ζημιώνουν και είναι αναντίστοιχες με το ήθος της Αριστεράς, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές και να μην αποδοκιμάζονται. Ειμαι βέβαιος ότι όλοι και όλες θα ανταποκριθούμε στα πιο δύσκολα, που είναι μπροστά μας».

Όσον αφορά την κυβέρνηση υποστήριξε ότι «δεν φθείρεται απλώς, είναι υπό κατάρρευση και οι συσχετισμοί αλλάζουν καθημερινώς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι μεγαλώνουν οι δικές μας ευθύνες»:

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προεξόφλησε μάλιστα ότι σύντομα το κόμμα του θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα: «Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι σύντομα θα βρεθούμε σε πρωτόγνωρα καθήκοντα και απαιτήσεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε συνείδηση, πόσο δύσκολη είναι η αποστολή μας. Είμαστε όλοι εθελοντές, κανένας δεν επιστρατεύεται με το ζόρι».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, σε περίπτωση που του ζητηθεί ή ασκηθεί πίεση. «Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας, θα λάβουν την απάντηση που έλαβαν και την προηγούμενη φορά» ανέφερε. ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με την ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε στο σχόλιό του ότι "ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κολλημένος στη μιζέρια και στις σκοπιμότητες και ότι απέδειξε και πάλι την προκλητική άγνοιά του για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών. Αναμενόμενο από τον υποψήφιο των αντιευρωπαϊστών που προσέβαλε ακόμα και τη χώρα του στην τελετή ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας" τόνισε.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του υποστήριξε μεταξύ άλλων σχετικά με τις δηλώσεις Τσίπρα:

«Μέσα σε λίγες ημέρες ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς ανακοινώσεις, δηλώσεις και παρεμβάσεις, υπονομεύουν ανοικτά την εθνική προσπάθεια εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση αμφισβητώντας την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή προσβάλλοντας τον ίδιο τον ελληνικό λαό και τις σκληρές θυσίες του, υπονομεύουν και αμαυρώνουν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας που είναι μια πρόσθετη δυνατότητα να προβληθεί το πρόσωπο μιας θεσμικά ισότιμης χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».