«Οι μέρες της τρόικας είναι μετρημένες». Αυτό γράφει σήμερα η Γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, υπαινισσόμενη διαρροές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι τρεις κύριοι με τα μαύρα κουστούμια. Πρόκειται για τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που στα μάτια των κατοίκων του χειμασμένου λόγω κρίσης ευρωπαϊκού Νότου θεωρούνται ως οι πραγματικοί υπαίτιοι της οικονομικής μιζέριας», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν την μετάβαση σε διαφορετικό μοντέλο, ενώ ο αυστριακός βουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής που διενεργεί έρευνα για την τρόικα Ότμαρ Κάρας, αποκαλύπτει ότι υπάρχει σκέψη για τρεις εναλλακτικές σε ό,τι αφορά το διάδοχο μοντέλο.

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυκλοφόρησε ένα μήνυμα που θα χαροποιήσει τους πολίτες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Οι μέρες της αμφιλεγόμενης τρόικας (…) είναι μετρημένες» γράφει η εφημερίδα.

«Την εργασία της τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -επίσης μόνη της- είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EΜΣ) θα εξελιχθεί σε κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», αναφέρει στην εφημερίδα ο κ.Κάρας.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη σχέδιο έκθεσης της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζει πώς ο δημοσιονομικός έλεγχος θα καταστεί πιο διαφανής και δημοκρατικός.

Σύμφωνα πάντα με την “SZ” η σχετική απόφαση για το διάδοχο μοντέλο της τρόικας θα ληφθεί το αργότερο το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Όπως και να χει τονίζει τ�� δημοσίευμα, η τελική απόφαση βρίσκεται πάντως στη δικαιοδοσία των χωρών του ευρώ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να υποβάλει μόνο προτάσεις.

Η “SZ” επισημαίνει άλλωστε και την πρόσφατη αναβ��λή της άφιξης της τρόικας στην Ελλάδα «Κατόπιν κάλεσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ζήτησε να σταματήσει το ταξίδι. Η Αθήνα ήθελε να γιορτάσει την έναρξη της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ ανενόχλητη. Και ο Σουλτς έκανε όπως του είπαν», σημειώνει.

Handelsblatt: «Ποιος έστειλε την ΕΚΤ στην τρόικα;»

Την ίδια ώρα, η οικονομική Handelsblatt αμφισβητεί τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο διερωτάται η Γερμανική εφημερίδα, «Ποιος έστειλε την ΕΚΤ στην τρόικα;» και αναφέρεται σε «ερωτηματικά» που προκαλεί η συμμετοχή της ΕΚΤ στα προγράμματα διάσωσης, με ��φορμή τις απαντήσεις της Τράπεζας στο ερωτηματολόγιο της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα, απάντησε «με ελισσόμενες παρατηρήσεις», σχετικώς με το ποιος έλαβε την απόφαση για λογαριασμό της.

«Η απάντηση της ΕΚΤ δείχνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει τις σωστές ερωτήσεις. Η τρόικα ήταν μία λύση ανάγκης που ήταν απαραίτητη και σωστή. Αλλά τώρα χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες λύσεις για το πώς θα σταθεί η Τρόικα στο μέλλον σε καθαρές νομικές βάσεις και βασιζόμενη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο» τονίζει από την πλευρά του ο αυστριακός βουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής που διενεργεί έρευνα για την τρόικα κ.Κάρας.

«Κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται ότι η ΕΚΤ πλησίασε τις κυβερνήσεις μέσω της διαπραγμάτευσης των όρων διάσωσης και της επιτήρησής τους. 'Δεν είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας να θέτει δημοσιονομικούς όρους', όπως επισημάνθηκε ανώνυμα από μέλος του Συμβουλίου», προσθέτει ο δημοσιογράφος της Handelsblatt και υποστηρίζει ότι η πίεση προς την ΕΚΤ ήταν τόσο μεγάλη που το τότε στέλεχός της Γιεργκ Άσμουσεν αισθάνθηκε αναγκασμένο να δηλώσει ότι η ΕΚΤ δεν θα αποχωρήσει από την Τρόικα.

Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε διαπιστώσει το 2012 ότι η ΕΚΤ δεν υπερβαίνει την εντολή της με τον ρόλο της στην τρόικα, εφόσον δραστηριοποιείται συμβουλευτικά. «Επομένως δεν εγείρει ερωτήματα τόσο το ότι η ΕΚΤ έχει για τη συμμετοχή της στην τρόικα μία έξωθεν εντολή, όσο πολύ περισσότερο το αν αποφάσισε γι' αυτό σωστά», καταλήγει το άρθρο.