Στην ανάγκη για πολιτική υποστήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους της αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρν��σης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση μίας και πλέον ώρας που είχε στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ. «Γιατί τώρα χρειαζόμαστε μια πολιτική υποστήριξη. Όχι πολιτικές χάρες, αλλά συνομιλητές πολιτικούς, οι οποίοι να αντιλαμβάνονται τα τεχνικά και αριθμητικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συνομίλησαν με τον κ. Ν��εζίρ «για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, για την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, για τον συσχετισμό των δυνάμεων μεταξύ κρατών, αλλά και μεταξύ πολιτικών αντιλήψεων στην Ευρώπη, για τον κρίσιμο ρόλο της Γαλλίας και ιδιαίτερα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος πανευρωπαϊκά. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα, για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμα ότι απασχόλησε τη συνάντηση η προετοιμασία των ευρωπαϊκών εκλογών. «Μιλήσαμε για τα σχήματα που διαμορφώνονται, για τη σημασία που έχουν οι δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα, αλλά φυσικά και στη Γαλλία» διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος. Μάλιστα , χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαιρετικά χρήσιμη» αλλά ανέφερε και ότι πραγματοποιήθηκε σε «μια πολύ κρίσιμη μέρα για τη Γαλλία, γιατί σήμερα είναι η μεγάλη συνέντευξη του προέδρου Ολάντ για το εξάμηνο που πέρασε και για το 2014».

Για την «φιλελεύθερη στροφή» του Φρανσουά Ολάντ και τις εξαγγελίες του για ένα «σύμφωνο ευθύνης» με τις επιχειρήσεις, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε:

«Ο πολιτικός φιλελευθερισμός είναι ένα στοιχείο της ιδεολογίας και των αξιών των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Θα πρέπει να κάνουμε, πάντα, τη διάκριση ανάμεσα στον πολιτικό φιλελευθερισμό και τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό. Σε οικονομικό επίπεδο λειτουργούμε μέσα σε μια ελεύθερη παγκόσμια αγορά, αλλά βεβαί��ς υπάρχει πάντα η κοινωνική διάσταση, υπάρχει ο κρίσιμος ρόλος των κοινωνικών εταίρων. Πάντα έχει σημασία ο διάλογος και η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Οι κοινωνικές συμφωνίες παίζουν κρίσιμο ρόλο».

ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε : «Εμείς θέλουμε ανάπτυξη, απασχόληση και αναδιοργάνωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, το οποίο πέρασε μια πολύ βαθειά κρίση, δημοσιονομική και δημογραφική. Αυτά είναι θεμελιώδη στοιχεία της σοσιαλιστικής πρότασης για την Ευρώπη» προσέθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε πάντως να απαντήσει σε ερώτημα για την κίνηση των «58»,σχετικά με τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού σχήματος ευρύτερων συνεργασιών και την κάθοδο με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές, περιοριζόμ��νος μόνο να δηλώσει ότι «εμείς παραμένουμε ανοιχτοί».