​Απαντήσεις στα ερώτηματα των βουλευτών Γ.Δημαρά και Γ.Αβραμίδη σχετικά με την «τραγική κατάσταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα» έδωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ.Αθανασίου.

Ο αρμόδιος υπουργός, αν και αναγνώρισε πως όντως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις φυλακές, υποστήριξε πως το δυναμικό των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας έχει ενισχυθεί με την λειτουργία μιας επιπλέον πτέρυγας στο Κατάστημα κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας III στην Νιγρίτα Σερρών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τ��ν κ.Αθανασίου παραδόθηκε το νέο Κατάστημα κράτησης Χανίων 600 θέσεων, ενώ η πλήρης λειτουργία των ανωτέρω Καταστημάτων είναι θέμα χρόνου, αφού ολοκληρωθεί η κινητικότητα των Δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι και θα στελεχώσουν επαρκώς τα τμήματα φύλαξης. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ.Αθανασίου με την παράδοση και την λειτουργία του Καταστήματος Δράμας (600 θέσεων) θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού.Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο υπουργός επεκτάθηκαν οι προϋποθέσεις κράτησης στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικών Φυλακών, προκειμένου να επωφελείται μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων.

Σύμφωνα με τον κ.Αθανασίου ο θεσμός για τον περιορισμό κατ΄οίκον με ηλεκτρονική ε��ιτήρηση υπόδικών και κατάδικων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό του ποσοστού των υποδίκων,σε μείωση του πραγματικού χρόνου παραμονής των καταδίκων στα καταστήματα κράτησης, ίσως και σε αύξηση των αδειούχων και των υπό όρων απολυόμενων κρατουμένων και τελικά στην …αποσυμφόρηση των φυλακών !

Επίσης, όπως τόνισε ο κ.Αθανασίου, το υπουργείο του λαμβάνει μέτρα για την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικού τρόπου έκτισης ποινής .

Παράλληλα επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη άσκηση σωφρονιστικής πολιτικής για την γενικότερη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα Καταστήματα, ενώ με το νομοσχέδιο για το νέο Σωφρονιστικό κώδικα προσαρμόζεται η νομοθεσία στις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις

Την ίδια ώρα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, όπου παρατηρείται μεγάλη συμφόρηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τα σωφρονιστικά καταστήματα προβαίνει σε μεταγωγές κρατουμένων .

Αναφερόμενος στο «οξύ» όπως το χαρακτήρισε πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους φιλοξενούμενους των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας, ψήφισαν άρθρο σύμφωνα με το οποίο οι έκτακτες ανάγκες κάλυψης ιατρικών υπηρεσιών τους αλλά και όλων καταστημάτων κράτησης της χώρας μπορούν να εξυπηρετούνται από γιατρούς του νοσοκομείου του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ .

Τέλος ο κ.Αθα��ασίου τόνισε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με Πανεπιστημιακούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που μπορούν να συμβάλλουν με το επιστημονικό προσωπικό τους στην παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών.
Επιπλέον για την αναβάθμιση της ιατρικής περίθαλψης των κρατουμένων ζητήθηκε η πρόσληψη 37 γιατρών για την στελέχωση των καταστημάτων της χώρας και έχει ήδη δοθεί έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία .

Όσον φορά τώρα την χρηματοδότηση υποδομών και υλικοτεχνικών μέσων, ο κ.Αθανασίου γνωστοποίησε πως το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων έχει εγκρίνει για τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας το 2013 περίπου 2.500.000 ευρώ για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αρτοτροφοδοσία και πετρέλαιο θέρμανσης .

Το υπουργείο κατέληξε ο κ.Αθανασίου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να καλύπτει τα διάφορα αιτήματα που αφορούν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των φυλακών .

«Δεν κλείνουμε τα μάτια στα υπαρκτά προβλήματα λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Θα συνεχίσουμε να πράττουμε το καλύτερο δυνατό σεβόμενοι τα δικαιώματα των κρατουμένων και τους βασικούς σκοπούς του σωφρονισμού» τόνισε.