​Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για «τα τραπεζικά σκάνδαλα» κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζητώντας έλεγχο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των άλλων τραπεζών πέραν του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

«Μετά και το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, έγινε ακόμη πιο επιτακτική και μεγαλύτερη η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ήδη είχε υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες από τη μεγάλη εκροή καταθέσεων και τις συνέπειες από τη ύφεση και τη λιτότητα που προκάλεσαν τα μνημόνια. Για την ανακεφαλαιοποίηση αυτή έχουν προβλεφθεί 50 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί ως δημόσιο χρέος. Από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη περίπου 40 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος» αναφέρει ο κ.Τσίπρας, επισημαίνοντας πως τελικά οι μετοχές των τραπεζών από τους ιδιώτες μετόχους δεν ανακτήθηκαν σε συγκεκριμένες τιμές, ώστε τελικά να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο τα 40 δισ. και να ακυρωθεί ισόποσο δημόσιο χρέος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται παράλληλα δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία «επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζουν οι όροι και οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή εξευτελιστικά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες».

Μετά από αυτά, ο κ. Τσίπρας καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα υπάρξει έλεγχος κα�� στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών καθώς και αν αληθεύει «η πρόθεση για επανιδιωτικοποίηση – πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους ιδιώτες μέτοχους – αφού από τα 40 δισ. που μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί από τις συστημικές τράπεζες θα αναμένεται να επιστραφούν πίσω το πολύ 15 με 18 δισ.» και ποιος θα αναλάβει την πολιτική αλλά και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για την ζημία του ελληνικού δημοσίου.