«Έχω μπροστά μου μία μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Δεν έχω καθόλου χρόνο να τα σκεφθώ σενάρια» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας σχετικά με τα τα σενάρια αποχώρησής του από το ΥΠΟΙΚ και την ενδεχόμενη μετακίνησή του στην ΤτΕ.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να σχολιάσει τη δήλωση ΠΑΣΟΚ για στήριξη της παρουσίας Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και χαρακτήρισε άριστη τη σχέση του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο.

Ο ίδιος παραδέχθηκε όμως για τις αντιδράσεις σε ΝΔ –ΠΑΣΟΚ ότι «εξ α��άγκης σε μία τέτοια περίοδο ένας υπουργός γίνεται αλεξικέραυνο», ενώ υποστήριξε ότι είναι πολύ καλές οι σχέσεις του με πολλούς βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων. Όσον αφορά την κριτική που ασκείται για την πολιτική του από την αντιπολίτευση ανέφερε ότι δεν τον ενοχλεί γιατί δεν πιστεύει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ έδωσε έμφαση στη στήριξη που του παρέχει ο πρωθυπουργός.

«Η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Θυμηθείτε που ήμασταν. Άρα εκ του αποτελέσματος κάτι κάνουμε . Για πρώτη φορά από το 2001 είμαστε πιο πάνω από τους στόχους Άρα κάτι γίνεται και η βελτίωση αυτή πρέπει σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει και βελτίωση στο εισόδημα των πολιτών» υποστήριξε ο κ.Στουρνάρας, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα έχει πετύχει το 80% όσων έπρεπε να κάνουμε στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και ότι έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο πριν τον αρχικό στόχο.

«Χρειάζεται λίγο υπομονή, επισημαίνω τον πολιτικό κίνδυνο γιατί θέλουμε να επιβάλλουμε ένα πρόγραμμα πιο ήπιο από αυτό που θέλει να επιβάλλει η τρόικα και πολλές φορές τα έχουμε καταφέρει» τόνισε, αναφέροντας ενδεικτικά τη στάση της κυβέρνησης απ��ναντι στην τρόικα σχετικά με τον ΦΠΑ στην εστίαση, στους πλειστηριασμούς και στα ΕΑΣ.

«Μπορεί η τελευταία επισκόπηση να έχει καθυστερήσει , αλλά αυτό γίνεται γιατί είναι δύσκολη και δεν μπορούμε ν�� συναινέσουμε σε κάποιες πολιτικές» τόνισε, ενώ ανέφερε ότι η τρόικα θα έρθει σε λίγες ημέρες, αλλά δεν προσδιόρισε το πότε ακριβώς.

Σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών, ισχυρίσθηκε ότι «οι αγορές είναι κλειστές ακόμη για την Ελλάδα και δεν μπορούμε ακόμα να μειώσουμε τους φόρους».

Για τα «χαράτσια» πάντως ανέφερε μάλλον αιχμηρά για τη θητεία του κ. Βενιζέλου στο ΥΠΟΙΚ : «Το 2013 καλύψαμε τον φόρο ακίνητης περιουσίας, Δεν φταίω εγώ που έπρεπε να στείλουμε 3 ΦΑΠ, για να ξεκινήσουμε καθαροί το 2014».

Εκτίμησε πάντως ότι τα προσεχή χρόνια θα υπάρξει «περιθώριο για να αρχίσουμε να μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές» και ότι μπορεί να υπάρξει μείωση στον ειδικό φόρο στα καύσιμα, μετά την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο κίνησης που έχει ήδη επιτευχθεί, εάν υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναυτιλιακού πετρελαίου.

Ανέφερε ακόμα ότι φέτος θα μειωθούν οι συντελεστές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς έχουν βρεθεί ισοδύναμα μέτρα, αλλά και ότι το 70% της υπέρβασης του στόχου στο πλεόνασμα θα δοθεί μετά τον Απρίλιο ως κοινωνική παροχή σε ασθενέστερες τάξεις.

Διευκρίνισε όμως ότι δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος του δημοσίου χρέους. αλλά μόνο μείωσής του με άλλους τρόπους (μείωση επιτοκίου, χρονική μετατόπιση κλπ).

Επανέλαβε ακόμα ότι έχει εμπιστοσύνη στην την κ. Σακελλαρίου του ΤΧΣ, σε σχέση με το σκάνδαλο του ΤΤ, για την οποία είπε ότι δεν μετείχε στο ΔΣ που πήρε την απόφαση για τα συγκεκριμένα δάνεια.