«Φωτιά» στην τρόικα βάζει η έκθεση του αυστριακού ευρωβουλευτή Ότμαρ Καράς, ο οποίος προΐσταται της επιτροπής του ελέγχου για το ρόλο της.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt, η οποία αναφέρει πως έχει στα χέρια της το σχέδιο της έκθεσης η οποία θα τεθεί προς διαβούλευση στο τέλος της εβδομάδας.

Η έκθεση, λοιπόν, κάνει λόγο για λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα από την τρόικα, με το ΔΝΤ να έχει παραδεχτεί ότι οι συνέπειες της πολιτικής λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη υποτιμήθηκα��. Μάλιστα, το ίδιο συμπεραίνει η έκθεση ότι συνέβη και στις άλλες χώρες που «μπήκαν» σε πρόγραμμα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι θεσμοί της τρόικας έχουν και διαφορετικές στοχεύσεις στην πορεία εξυγίανσης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει την εσωτερική υποτίμηση μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, να προωθεί τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η έκθεση παραθέτει, ωστόσο, τις τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών των τεσσάρων χωρών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα προγράμματα εκτάκτου δανεισμού υπήρξαν απαραίτητα και πως και οι τέσσερις χώρες βρίσκονται σε πορεία βελτίωσης, σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μ��α.

Τέλος, η αυστριακή εφημερίδα επισημαίνει ότι τα μέτρα που υπαγορεύτηκαν από την τρόικα έχουν συχνά προσβληθεί νομικά και ότι η υψηλή ανεργία, οι μεγάλες απώλειες εισοδήματος και η συρρίκνωση της οικονομίας καταγράφονται στα αρνητικά των πεπραγμένων της τρόικας, ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα εμφανίζεται θετικό, καθώς οι συνέπειες χωρίς τη δράση της θα ήταν πολύ χειρότερες. Κατά το δημοσίευμα, οι επαπειλούμενες χρεοκοπίες θα καθιστούσαν ακόμη πιο σκληρές τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ πτωχεύσεις τραπεζών και μια μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες του ευρώ θα αποτελούσαν σοβαρούς κινδύνους.