Σάλο έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Βασιλική Τζότζολα προσελήφθη εκτός διαγωνισμού στο ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών).
Σύμφωνα με το «Βήμα», η θρακιώτισσα δικηγόρος παραμονή Πρωτοχρονιάς διορίστηκε στο ΚΕΠΕ χωρίς διαγωνισμό, χωρίς μόρια, χωρίς την έγκριση του ΑΣΕΠ και χωρίς καν να προκηρυχθεί η θέση, ως νομική σύμβουλος στη θέση που δημιούργησε αποκλειστικά για αυτήν ο νυν πρόεδρος του ΚΕ��Ε, καθηγητής Νίκος Φίλιππας.
Το star.gr επικοινώνησε με τον κ. Φίλιππα, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για το θέμα. «Ουδέν σχόλιο» μας απάντησε λιτά.
Το χρονικό ενός διορισμού
Όπως περιγράφεται, όλα ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου του 2013 όταν ο κ. Φίλιππας εμφάνισε στο ΚΕΠΕ την κα Τζότζολα ως προσωπική του νομική σύμβουλο.
Στις 31 Μαΐου και στον Ν. 4156/2013, που αφορούσε το «Μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος μεταξύ του υπουργείου Περιβαλλοντικής Προστασίας του κράτους του Ισραήλ και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», πέρασε κρυφή τροπολογία με την οποία στο ΚΕΠΕ δημιο��ργείται δεύτερη θέση νομικού συμβούλου.
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 7 Ιουνίου, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ φέρνει για πρώτη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο τα θέματα της πρόσληψης δεύτερου νομικού συμβούλου και της αμοιβής για την κυρία Τζότζολα για παροχή νομικών συμβουλών για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Το ΔΣ μετά τα σχόλια των Μέσων και των εργαζομένων αποφασίζει αναβολή στο θέμα της πρόσληψης αλλά εγκρίνει τη δαπάνη για τις νομικές υπηρεσίες της.
Το θέμα της πρόσληψης επανέρχεται στις 4 Ιουλίου, ωστόσο μετά από μια θυελλώδη συζήτηση δύο ωρών, η συνεδρίαση αναβλήθηκε.
Η συνέχεια του θέματος αφορά την Επιτροπή υπό τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιάννη Στουρνάρα, η οποία συνεδρίασε στις 29 Νοεμβρίου για να κατανείμει τις ελάχιστες θέσεις για πρόσληψη στο Δημόσιο που προκύπτουν από την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις». Η Επιτροπή αποφασίζει έπειτα από πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να εγκρίνει θέση δεύτερου νομικού συμβούλου στο ΚΕΠΕ.
Στις 30 Δεκεμβρίου 2013, παραμονές Πρωτοχρονιάς, στις 4 το απόγευμα, συνεδρίασε το ΔΣ για την πρόσληψη. «Αφού έγινε μια μικρή έρευνα αγοράς προκειμένου να τηρηθούν οι βασικές αρχές διαφάνειας προτείνω την κυρία Βασιλική Τζότζολα» ανέφερε στο εισηγητικό σημείωσε ο κ. Φίλιππας.
Στο ίδιο εισηγητικό επισυνάπτει και τη σύμβαση που θα υπογράψει το ΚΕΠΕ με την κυρία Τζότζολα, προκαταλαμβάνοντας την ψήφο του ΔΣ. Μάλιστα, στους όρους στην εν λόγω σύμβαση αναφέρεται πως «ρητώς συμφωνείται ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι υποχρεωτικό να παρέχονται με αυτοπρόσωπη παρουσία της δικηγόρου στα γραφεία του ΚΕΠΕ»…
Το ΔΣ την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς αποφάσισε με πλειοψηφία την πρόσληψη της. Μειοψήφησε μόνο ένα μέλος του, το οποίο δεν πρόσκειται στη ΝΔ. Μάλιστα, προκάλεσε εντύπωση το γεγονός πως το ΚΕΠΕ προχώρησε σε πρόσληψη όταν έχουν απομείνει 24 ερευνητέςς από τους 65 που προβλέπει το οργανόγραμα…