Πρώτη ανάρτηση: 12/01/2014 19:02

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθώς το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου συνεδρίασε κάτω από άκρα μυστικότητα και αποφάσισε πως δεν υπάρχει παραγραφή για τα αδικήματα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου είναι ομόφωνη καθώς οι πέντε ανώτατοι λειτουργοί της δικαιοσύνης έκριναν ότι παρά τις διπλές εκλογές δεν υπάρχει παραγραφή των αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο η Ολομέλεια της Βουλής είχε αποφασίσει να παραπέμψει τον κ. Παπακωνσταντίνου στο ειδικό δικαστήριο για τρία αδικήματα: Της νόθευσης εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.


Έτσι, μετά από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ξεκινάει κανονικά η διαδικασία της ανάκρισης.

Αυτός που θα ανοίξει πρώτος το δρόμο είναι ο αρεοπαγίτης ειδικός ανακριτής Ιωσήφ Τσαλαγανίδης ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην τσάρου της οικονομίας που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης, θα καλέσει άλλα, τρίτα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά και τον ίδιο τον πρώην υπουργό.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάκρισης, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου Αναστάσιο Κανελλόπουλο.

Στη συνέχεια, έάν το βούλευμα είναι αρνητικό για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Βουλής θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγ��υ και του Συμβουλίου Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Από τον Άρειο Πάγο θα είναι επτά μέλη και από το ΣτΕ έξι, ενώ καθήκοντα προέδρου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου.

Όταν ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου πάρει στα χέρια του το σχετικό πρακτικό της Βουλής με τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που θα έχουν κληρωθεί, πρέπει μέσα σε 60 μέρες να ορίσει δικάσιμο, τον τόπο συνεδρίασης και τον κατάλογο των μαρτύρων που θα εξεταστ��ύν.

Κάντε κλικ στο βίντεο και δείτε το ρεπορτάζ του Star...