​Το ίδιο βιολί «συνεχίζει» και το 2014 ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος κατηγορεί ξανά την χώρα μας πως «αποφεύγει» τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ονομασίας.

«Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το θέμα του ονόματος, αλλά, δυστυχώς, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί και αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις» λέει ο κ. Γκρούεφσκι στο CNN, τονίζοντας πως ο ίδιος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ.Σαμαρά, όμως ο τελευταίος απέρριψε τις συναντήσεις.

«Νομίζω ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαλόγου. Όλα αυτά τα προβλήματα στο παρελθόν είχαν επιλυθεί μέσω του διαλόγου. Η αποφυγή του δεν μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα» τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο κ Γκρούεφσκι χαρακτήρισε το πρόβλημα αρκετά σύνθετο και στην παρούσα φάση είναι δύσκολο όπως είπε να πει κάποιος ποια θα μπορούσε να είναι η λύση.

«Θέλω να αναφέρω κάτι ακόμη: Πριν από μερικά χρόνια, η Μακεδονία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και μετά από τρία χρόνια, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το ��ίκαιο είναι με το μέρος της Μακεδονίας και όχι με το μέρος της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Πιστεύω ότι αν η Ελλάδα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο μπορούμε να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ερωτώμενος για το αν καταλογίζει ευθύνη και σε άλλες-χώρες μέλη της ΕΕ που δεν στηρίζουν την ΠΓΔΜ, ο κ Γκρούεφσκι ανέφερε: «Πρώτον, ξέρουμε ότι αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμό επ' ��υτού του ζητήματος. Δεν μπορούμε να φθάσουμε σε συμβιβασμό. Δεύτερο απογοητευτικό στοιχείο συνιστά το ότι δεν είναι έτοιμοι να μας δώσουν την ευκαιρία να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη (στην ΕΕ). Τρίτον, η Ελλάδα διαμορφώνει πράγματι επιτυχώς την εικόνα ότι εμείς είμαστε οι υπαίτιοι και όχι αυτοί και ότι εμείς δεν θέλουμε να επιτευχθεί συμφωνία.»