«Η χώρα μου πλήρωσε άδικα δικά της σφάλματα αλλά και κατασκευαστικές αδυναμίες της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας μας Αντώνης Σαμαράς κατά την τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα στο Μέγαρο Μουσικής, η οποία περιελάμβανε πέρα από τις ομιλίες και μουσικό πρόγραμμα, με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά.

Στα αξιοσημείωτα της τελετής ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο αναγνώρισαν τις ��υσίες του ελληνικού λαού. Μάλιστα ο κ. Ρομπάι χαρακτήρισε «ήρωες» τους πολίτες της χώρας μας, αν και ο κ. Μπαρόζο μαζί με τα θετικά σχόλια προειδοποίησε ότι ο δρόμος της ανάκαμψης είναι δύσκολος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι στο τέλος της ελληνικής προεδρίας η Ελλάδα θα είναι πάλι όρθια στα πόδια της. «Εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι, πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε, για λογαριασμό όλων μας αλλά και λογαριασμό όλης της Ευρώπης» τόνισε, ενώ επισήμανε ότι «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη είναι το μήνυμα ελπίδας που χρειάζεται και ο υπόλοιπος κόσμος». Σε μία αιχμή με πολλούς αποδέκτες διαμήνυσε ακόμα ότι «διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες, αναλάβαμε την προεδρία».

«Αποτίουμε φόρο τιμής στο λαό της Ελλάδας» ανέφερε ακόμα ο κ. Ρομπάι , ενώ ο κ. Μπαρόζο εκτίμησε ότι οι θυσίες θα συμβάλουν σε ένα καλύτερο μέλλον και ότι τα προγράμματα πετυχαίνουν εάν εφαρμοστούν σωστά.» Στόχος δεν ήταν τα θαύματα, αλλά αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας» υπογράμμισε.