Κριτική στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις που έκανε στην τελετή της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε..

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά «κροκοδείλια δάκρυα» για τις θυσίες του ελληνικού λαού, όπως και για έλλειψη συγκεκριμένης πρότασης που να διασφαλίζει τους στόχους περί οικονομικής ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση.

«Τη στιγμή που οι ευρωπαϊκοί λαοί στενάζουν υπό το καθεστώς των μνημονίων, η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα θα έπρεπε να δώσει μήνυμα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και σύγκρουσης με τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς «εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις εθελόδουλης υποταγής στην κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Η αξιωματική ��ντιπολίτευση καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στα μνημόνια, με κάθε κόστος για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Αρνείται να αξιοποιήσει την οποιαδήποτε δυνατότητα που της παρουσιάζεται για να διαπραγματευτεί την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, με τελευταίο παράδειγμα την έρευνα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.