Πρώτη ανάρτηση 17.48

Στους στόχους της Ελλάδας κατά το διάστημα της προεδρίας της στην Ε.Ε. αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Χ. Μπαρόζο.

«Στις συζητήσεις είχα επισημάνει ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί στην προεδρία της να πετύχει την πιο θετική επαφή του ευρωπαίου πολίτη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον ίδιο λόγο οι αρχές της προεδρίας θα είναι οι αρχές που αφορούν την καταπολέμηση των ζωτικών προβλημάτων της Ευρώπης (ύφεση, ανεργία θωράκιση συνοχής, κατοχύρωση εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας κ.α)» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ αναφέρθηκε ακόμα στην ενίσχυση της εσωτερικής νομιμοποίησης και λογοδοσίας της ΕΕ.

Όπως πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με «πυξίδα» αυτές τις αρχές η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει την τόνωση της απασχόλησης, την εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής, την αντιμετώπιση της μετανάστευσης , την ενίσχυση των θαλάσσιων πολιτικών, την ενίσχυση της ασφάλειας για την Ευρώπη και τον κόσμο κ.α.

«Η Ελλάδα με τεράστιες θυσίες αφήνει πίσω της την κρίση. Η Ευρώπη αφήνει πίσω της την κρίση» επισήμανε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος αλλά και υπενθύμισε που βρισκόταν η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα στα νέα παιδιά να έχουν μέλλον, να έχουν ελπίδα και να έχουν γνώση» ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρα μας.

Ο κ. Σαμαράς καταλήγοντας αναφέρθηκε στον… καλό καιρό και στον συμβολισμό του: «Εύχομαι ο ήλιος που σας υποδέχθηκε να αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό σήμερα και να εκφράζει την ελπίδα για μία καλύτερη Ευρώπη».

Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή μέχρι τις εκλογές του 2016. Για την οικονομία απάντησε επίσης ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης αλλά ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσει κανείς στις επικρίσεις για την Ελλάδα είναι με τους αριθμούς.

xerman.jpg

Μπαρόζο: Το 2014 η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση - Η χρονιά αυτή θα είναι καλύτερη από το 2013

Πεπεισμένος πως η χρονιά αυτή θα είναι καλύτερη από την περσινή για την Ευρώπη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αμέσως μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ.Σαμαρά, ο κ.Μπαρόζο αφού ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά, εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα, τονίζοντας πως χαίρεται ιδιαίτερα που η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία.

«Η ελληνική προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και βλέπω πως υπάρχει αποφασιστικότητα» είπε ο κ.Μπαρόζο, τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή επιτροπή θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Επαναλαμβάνοντας το σλόγκαν της ελληνικής προεδρίας πως η «Ευρώπη είναι η κοινή μας αναζήτηση» ο κ.Μπαρόζο έκανε έναν απολογισμό σε όλα όσα ακούστηκαν τα τελευταία χρόνια για την πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τονίζοντας πως οι προβλέψεις όλων όσων μιλούσαν για Grexit ήταν λανθασμένες.

«Πάμε στο σωστό δρόμο» εκτίμησε ο κ.Μπαρόζο, τονίζοντας πως η Ελλάδα το 2014 θα βγεί από την ύφεση και θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ.Μπαρόζο αν και αναγνώρισε τις κοινωνικές δυσκολίες που επέφεραν τα μνημόνια, ωστόσο υπεραμύνθηκε των δημοσιονομικών προγραμμάτων, τονίζοντας πως αυτά ήταν ο μόνος δρόμος προκειμένου τα κράτη όπως η Ελλάδα που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα να αποφύγουν την άτακτη χρεοκοπία.
«Οι θυσίες σας, σας ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον» πρόσθεσε ο κ.Μπαρόζο, επισημαίνοντας πως φέτος η πρόκληση της ευρωζώνης είναι η σταθεροποίηση της ανάκαμψης και η αντιμετώπιση της ανεργίας που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
O κ.Μπαρόζο χαιρέτισε τον προσανατολισμό της Ελλάδας τόσο στην αντιμετώπιση της ανεργίας όσο και στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων .

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, χαιρέτησε τη συμφωνία για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης και είπε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα επικυρωθεί νομικά πριν τις ευρωεκλογές.

Για την Ελλάδα και το πρόγραμμα χρηματοδότησης είπε ότι τον Δεκέμβριο (του 2013) εγκρίθηκε το ένα δισ. ευρώ, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά προβλήματα, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, να βελτιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να βελτιωθούν τα προϊόντα και οι επιχειρήσεις.Η προεδρία, είπε ο κ. Μπαρόζο, είναι ευκαιρία, ώστε οι καιροί που έρχονται να μην ορίζονται από την κρίση αλλά από τα διδάγματα της κρίσης.

barozos.jpg

Σε ερώτηση προς τον κ. Μπαρόζο για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στην ΕΕ εν όψει των ευρωεκλογών, ο πορτογάλος αξιωματούχος είπε ότι οι εκλογές είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ίδια την Ευρώπη.

«Θα ήταν μια καλή ευκαιρία για έναν τίμιο διάλογο με όλους για την Ευρώπη και το μέλλον της» είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις που θέλουν περισσότερη Ευρώπη θα επικρατήσουν στις κάλπες.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η πολιτική αστάθεια ενδεχομένως να επηρεάσει χώρες, όπως έχει ήδη συμβεί σε χώρες-μέλη της ΕΕ. «Για αυτό οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι οι χώρες δεν έχουν ακόμα βγει από την κρίση ακόμα. Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να βγει η χώρα να βγει από την κρίση».

Όσον αφορά το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι η χώρα αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες από τις άλλες χώρες, τόσο λόγω του κλίματος στην Ευρώπη, αλλά και των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων.

«Υπάρχουν ευθύνες και στους εκτός Ελλάδας που αμφισβητούσαν την ελληνική προσπάθεια με προβλέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, γεγονός που έκανε ακόμα πιο δύσκολη την ελληνική προσπάθεια» συνέχισε.

«Κάποιοι είναι μικρότεροι από άλλους στην ΕΕ, αλλά όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα» κατέληξε.

ΒΙΝΤΕΟ STAR -ΦΩΤΟ Eurokinissi