Βολές κατά της τρόικας εξαπέλυσε ο επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα σε δήλωσή του με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «αποτυχία» και για «βάναυση λιτότητα».

«Η τρόικα έχει αποτύχει και κανείς δεν την σταματά διότι δεν υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος. Αυτή η απουσία δημοκρατικής νομιμοποίησης είναι ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αξίες. Απαιτούμε η Τρόικα και οι καταστροφικές πολιτικές της να εξαφανιστούν και η Κομισιόν να αναλάβει την ευθύνη για όλα τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης» σημείωσε ο Σβόμποντα.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κάλεσε μάλιστα τον Ζοσέ Μπαρόζο να δει από πρώτο χέρι τις συνθήκες ζωής που έχει δημιουργήσει η τρόικα στην Ελλάδα: «Η βάναυση λιτότητα που επιβλήθηκε από την Τρόικα, έχει ρίξει τους μισούς Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας».

Τέλος, ο Σβόμποντα στέλνει το μήνυμά του στην Ελλάδα, τονίζοντας πως πραγματική νίκη της ελληνικής προεδρίας θα είναι η κατάργηση της τρόικας: «Αν η Τρόικα εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ελλάδας, αυτό θα είναι μια πραγματική νίκη. Τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».