Το χαράτσι των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημοσιά νοσοκομεία έχει γίνει κόκκινο πανί για τους πολίτες που αντιδρούν έντονα στην εφαρμογή του μέτρου. Οι περισσότεροι θεωρούν το μέτρο άδικο αφού λόγω της κρίσης δυσκολεύονται όπως λένε να ανταπεξέλθουν οικονομικά, ειδικά όσοι είναι άνεργοι! Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι γιατροί που θεωρούν λανθασμένη τη χρονική συγκυρία για να εφαρμοστεί το μέτρο.

Το θέμα της εξαίρεσης των ανέργων από το χαράτσι των 25 ευρώ απασχολεί έντονα και την ηγεσία του υπουργείου ειδικά μετά την κόντρα που έχει ξεσπάσει με το ΠΑΣΟΚ.Ο Υπουργός Υγείας υπερασπίζεται το μέτρο ως δίκαιο αλλά δεν αποκλείει άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την απόσυρση του μέτρου και ένα από τα ισοδύναμα που προτείνει είναι κατά 10% μείωση στα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις όπως αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, με την οποία εξοικονομούνται 80 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως αντιδράσεις προκαλεί και η εφαρμογή του μέτρου για την επιβάρυνση με ένα ευρώ ανά συνταγή που θα ισχύσει από αύριο.