Στην Ελβετία επεκτείνονται οι έρευνες για τις μίζες των εξοπλιστικών, όπως αποκαλύπτει ο Τάσος Τέλλογλου στο ρεπορτάζ του.

Μάλιστα, οι ελβετικές αρχές προτίθενται να επιβάλλουν πρόστιμα μέχρι 5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα στις ελβετικές τράπεζες που εμπλέκονται στη διαχείριση λογαριασμών Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για «μίζες» στα εξοπλιστικά.

Ήδη, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας έχει μπλοκάρει συνολικά λογαριασμούς ύψους 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ανήκουν σε τρία από τα κεντρικά πρόσωπα του συμπλέγματος των εξοπλιστικών.

Όπως αποκάλυψε ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, στην πολυήμερη κατάθεσή του, πολλές ελβετικές τράπεζες ενεπλάκησαν στην διαχείριση των 8,7 εκατομμυρίων ευρώ από τις «μίζες» για τα εξοπλιστικά προγράμματα .

Πρόκειται για μίζες οι οποίες συγχωνεύθηκαν η εξαγοράσθηκαν από μεγαλύτερες τράπεζες, οπως �� Bank Hofmann απο την Credit Suisse ή η Dresdner Bank απο την LGT του Λίχτενστάιν , αλλά και η UBS στην οποία ο κ Κάντας έλαβε 800.000 απο τα Κορνέτ γράφοντας ότι έκανε «μελέτη για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα» θα πρέπει να τώρα να δώσουν εξηγήσεις στις ελβετικές εποπτικές αρχές για τη στάση τους.

Για ορισμένους από τους λογαριασμούς ενδιαφέρονται και οι γερμανικές αρχές . Σύμφωνα με την απολογία του εκπροσώπου γερμανικών οίκου κ. Πάνου Ευσταθίου, άτομα της εταιρείας Atlas, γνώριζαν για τις «παράνομες πληρωμές» και σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 3 επωφελήθηκαν από αυτές σε λογαριασμούς σε Τράπεζα της Γενεύης.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Wegmann που βοήθησε τον αντιπρόσωπο κ Δημήτρη Παπαχρήστο να κερδίσει το συμβόλαιο με τα συστήματα Pzh φέρεται ότι πληρώθηκε από αυτόν. Αλλά ο νομικός διάδοχος της Wegmann, KMW ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να τοποθετήσει ανεξάρτητους ειδικούς για τον εσωτερικό της έλεγχο σε σχέση με τις παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα κατά το πρότυπο των εταιρειών Siemens και MAN παλαιότερα.

Απαντώντας στον βομβαρδισμό ερωτήσεων από μέσα ενημέρωσης από την Γερμανία και την Ελλάδα μεταξύ των οποίων και η «Καθημερινή», η KMW αναφέρει ότι «η αμοιβή της ΑΧΟΝ στην Ελλάδα για τη σύμβαση των αρμάτων Leo 2 ήταν εύλογη, ενώ για την εταιρεία Ibos στο Μονακό που φέρεται ότι επρόκειται να χρησιμοποιηθεί, αναφέρει ότι «παρέμεινε ανενεργή». Αντίθετη μία πληρωμή 145.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2003 σε μία εταιρεία της Λιβερίας αφορά τη σύμβαση των ΛΕΟ-1. Η ΑΧΟΝ είχε την ευθύνη της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως ανέφερε ο Τ. Τέλλογλου στο δελτίο ειδήσεων του Star, η εισαγγελία του Μονάχου επιβεβαίωσε προηγούμενη είδηση του περιοδικού Σπήγκελ, ότι πρόκειται να προχωρήσει σε επανεξέταση της υπόθεσης της προμήθειας των Λέοπαρντ -2 για την Ελλάδα, μια υπόθεση που είχε εξετάσει και πάλι, χωρίς αποτέλεσμα, την περίοδο 2002-2004.

Ταυτόχρονα, η κατασκευάστρια εταιρεία Krauss Maffei Wegmann υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το Σταρ, ότι διατηρούσε συνεργασία με την εταιρεία ΑΧΟΝ του κ Θ.Λιακουνάκου «που είχε αναλάβει το σύνθετο έργο της ελληνικής προστιθέμενης αξίας των αρμάτων συμπαραγωγής και των αντισταθμιστικών».

Κατά την κατασκευάστρια εταιρεία η σύμβαση προέβλεπε το 40% της αξίας κατασκευής να γίνει στη χώρα μας , με ύψος σύμβασης 1,7 δις ευρώ για 170 άρματα και αντισταθμιστικά λογιστικής αξίας 4,5 δις ευρώ .