«Ξαναχτύπησαν» τα μέλη της «κίνησης των 75» στο ΠΑΣΟΚ, στην οποία ηγείται ο Μ. Καρχιμάκης, πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Με το νέο κείμενο της κίνησης, αμφισβητούνται οι επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και οι επιλογές της κυβέρνησης, ενώ ζητείται από τον αρχηγό του κόμματος να σταματήσει να τις στηρίζει.

Ενδεικτικός είναι και ο τίτλος στο σχετικό κείμενο, το οποίο αναρτήθηκε στο ιστολόγιο της κίνησης : «Να ξεκαθαρίσουμε ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουόμαστε» .

Μεταξύ άλλων στο κείμενο των 75 αναφέρεται:

«Η σημερινή κατάσταση δεν είναι η μοίρα του ΠΑΣΟΚ. Οσοι βολεύονται με ένα «μικρό» ΠΑΣΟΚ, αποκομμένο από την κοινωνία, μαγαζάκι για προσωπικά παιχνίδια, αγνοούν ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν ήταν ποτέ μικρή σε αυτόν τον τόπο. Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει ως σταθερά εκφρασμένη βούληση να μην προκαλέσει πολιτική αστάθεια, θέση με πολιτικό κόστος. Δεν είχε όμως την ίδια στάση ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε τα πάντα για να ρίξει μια εκλεγμένη Κυβέρνηση και - ακόμη και όταν εκλέχτηκε - διακινδύνευε την προοπτική της χώρας, με βάση τους μικροπολιτικούς του σχεδιασμούς, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της ΕΡΤ».

Οι 75 κατηγορούν ακόμα τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι ενώ είχε και άλλες εναλλακτικές επιλογές σχετικά με την κυβέρνηση, όπως η διατήρηση της Οικουμενικής ή ψήφος εμπιστοσύνης υπό όρους και εγγυήσεις, αλλά χωρίς συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα, προτίμησε να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά. «Η είσοδος άλλωστε του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς πρώτα να έχουν συμφωνηθεί οι προϋποθέσεις και οι όροι αυτής της συμφωνίας, τραυματίζει την αξιοπιστία αυτής της συγκατοίκησης. Δεν ανήκει στην προοδευτική αντίληψη η πρακτική, πρώτα να μοιράζονται οι καρέκλες και μετά να συμφωνούνται οι πολιτικές» αναφέρεται στο κείμενο.

Η κίνηση θέτει εμμέσως πλην σαφώς και ζήτημα ανοίγματος στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας: «Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βάζει σε δεύτερη μοίρα τη διαρκή προσπάθεια επαναγεφύρωσης των σχέσεων μας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς».

Χαρακτηρίζεται μάλιστα «αποτυχημένη» η κυβέρνηση Σαμαρά στο κείμενο, στο οποίο αναφέρεται επίσης:

«Τώρα πρέπει να πάμε στον κύκλο της ανάπτυξης με αλλαγή πολιτικής. Αυτή την άλλη πολιτική αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να την υλοποιήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά. Χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. Και πρέπει να το επιδιώξουμε, για να αποφύγουμε την κοινωνική έκρηξη. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε μια δίκαιη Ελλάδα, με μέλλον για τις νέες γενιές»