Σχέδιο για την κεντρική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, λόγω της ύφεσης στην οικονομία που έχει εισέλθει στο έκτο έτος, φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει την υιοθέτηση του του μέτρου των επονομαζόμενων «κοινωνικών κατοικιών», με τη δημιουργία ειδικών καταλυμάτων στα οποία θα φιλοξενούνται οι χιλιάδες άστεγοι λόγω της οικονομικής κρίσης, με πολύ χαμηλό ή και μηδαμινό ενοίκιο, αλλά και όσοι θα χάσουν τις κατοικίες τους λόγω πλειστηριασμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύσταση για κάτι τέτοιο φέρονται να είχ��ν απευθύνει και τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας, όταν πίεζαν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη χωρίς όρους άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από 1/1/2014, με τον Π. Τόμσεν να επισημαίνει τότε την ύπαρξη «κοινωνικής στέγης» σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στη Μ. Βρετανία έχει δημιουργηθεί και η ειδική υπηρεσία HCA (Homes and Communities Agency) από την εποχή της… Μ. Θάτσερ.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έθεσε στην Κομισιόν και το ζήτημα της παροχής διευρυμένης βοήθειας μέσω του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κώστας Πουπάκη, ο οποίος έθεσε έμμεσα το ζήτημα παροχής βοήθειας από την ΕΕ και στην ανάγκη πραγματοποίησης «επενδύσεων σε κοινωνικές κατοικίες και υπηρεσίες προς τους άστεγους μέσω διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κοινοτική χρηματοδότηση για την παροχή μαζικών συσσιτίων στα θύματα της οικονομικής κρίσης.