Εκτενές αφιέρωμα στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα φιλοξενεί η βελγική εφημερίδα Le Soir, με τον τίτλο «Η Αθήνα στο τιμόνι της Ευρώπης».

«Πάντα υπό διεθνή βοήθεια η Ελλάδα θα καθοδηγήσει το έργο των Συμβουλίων των Ευρωπαίων Υπουργών για έξι μήνες» αναφέρει η βελγική εφημερίδα και επισημαίνει ότι η Αθήνα τόσο ως οδηγός όσο κα�� ως αιτούσα βοήθεια για τη μείωση του χρέους, θα πρέπει να κάνει λεπτούς ελιγμούς.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει και την πρόσφατη επίθεση με καλάσνικοφ στην οικία του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι αυτό αυξάνει την ένταση, αλλά παραθέτει καθησυχαστικές δηλώσεις εκπροσώπου της γερμανικής πρεσβείας, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για ένα περιστατικό που θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα, ενώ η αντίδραση της Ελλάδας χαρακτηρίζεται υποδειγματική.

Η Le Soir αναφέρεται και στους στόχους της προεδρίας (η τραπεζική ένωση, η καταπολέμηση της ανεργίας, η ανάπτυξη, η θαλάσσια πολιτική και η μεταναστευτική πολιτική) αλλά και στα ερωτήματα για το πώς η Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της, θα αναλάβει το ρόλο του καπετάνιου στο πλοίο και θα αποδειχθεί σταθερή αν είναι απαραίτητο.

Στο δημοσίευμα υπάρχει και το προφίλ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά , στο οποίο αναφέρεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να φανταστεί μια λιγότερο ευνοϊκή συγκυρία για την εκ περιτροπής Προεδρία της Ε.Ε., μέχρι τον προσεχή Ιούλιο.

Για τις ευρωεκλογές υποστηρίζει ότι η πιο αδύναμη χώρα στην Ε.Ε., υπό χρηματοδοτική και πολιτική εποπτεία, καλείται να οδηγήσει τις εργασίες της Ένωσης και να ξεπεράσει το σκόπελο των ευρωπαϊκών εκλογών το Μάιο, όταν όλοι φοβούνται ιστορική επίδοση των ευρωσκεπτικιστικών και ευρωφοβικών κομμάτων.

«Πρόκειται για μια πρόκληση που είναι πιθανόν να μην δυσαρεστήσει τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει αποδείξει στην πολιτική του σταδιοδρομία ότι δεν φοβάται να μείνει μόνος εναντίον όλων, ή σχεδόν όλων» ισχυρίζεται η Le Soir.