Πρώτη ανάρτηση: 2/1/2014 - 16.09

Τις πρώτες φουρτούνες στην κυβέρνηση για το νέο έτος έχει δημιουργήσει το «χαράτσι» των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο ισχύει από χθες με απόφαση που υπέγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πηγές της Ιπποκράτους ζητούν να πάρει πίσω η κυβέρνηση το μέτρο, θεωρώντας ότι επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την «στριμωγμένη οικονομικά» ε��ληνική οικογένεια.

Μάλιστα, από την Ιπποκράτους παραπέμπουν σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το ΠΑΣΟΚ στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στην οποία υποστήριζε ότι εξοικονόμηση πόρων από τη μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ καθιστά μη απαραίτητο το εισιτήριο των 25 ευρώ. Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους για το μέτρο στον Άδωνι Γεωργιάδη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Δημήτρης Κρεμαστινός και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ.

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι το τέλος της δημόσιας Υγείας

Για εγκληματική ανευθυνότητα και το τέλος της δημόσιας Υγείας κάνει εξάλλου λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Το πρώτο βήμα της "μεταρρύθμισης" στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δια στόματος του αρμόδιου υφυπουργού κ. Μπέζα είναι η κατάργηση όλων των δομών υγείας του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και όλων των οργανικών θέσεων των εργαζόμενων κάθε ειδικότητας. Όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν την εγκληματική ανευθυνότητα και την αναλγησία τους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αφήνουν τους πολίτες χωρίς δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, βάζουν τους εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων σε εργασιακές περιπέτειες και επιδιώκουν την απομάκρυνση των γιατρών καλώντας τους να ενταχθούν σε μια επισφαλή σχέση εργασίας που δεν έχει καμία σχέση με το ΕΣΥ, αφού πρώτα τους απολύουν μετά από είκοσι και πάνω χρόνια εργασίας» τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η πλήρης κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας επιβεβαιώνεται και με την εφαρμογή του "χαρατσιού" των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία και 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων. Αν συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική αυτό θα είναι το μέλλον για κάθε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση υπουργείου Υγείας: Ο νόμος έχει ψηφιστεί από το 2012!

Μετά την υπογραφή της σχετικής εγκυκλίου για το εισιτήριο νοσηλείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τους διοικητές και αναπληρωτές των Υγειονομικών Υπηρεσιών «για την άμεση παροχή κατευθυντήριων οδηγιών στα νοσοκομεία αρμοδιότητάς σας». Κοινώς, τους είπε…. ��εισπράξτε το 25εύρω»!

Απαντώντας, ωστόσο, στην αντιδράσεις της Ιπποκράτους, πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι ο νόμος για το «διπλό χαράτσι» υπάρχει από το 2012 και συγκεκριμένα είναι ο νόμος 4093/2012 (ΦΕΚ Α' 222) για την «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016»…

Ανταπάντηση με ανακοίνωση από ΠΑΣΟΚ: Θα κυνηγήσουμε την κατάργησή του

Απάντηση στην... απάντηση του υπουργείου έδωσε με ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας παράλληλα και επίσημα τη διαφωνία του για το μέτρο.

«Από τις αρχές Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Κι αυτό έγινε και στη Βουλή, αλλά και κατά τη διάρκεια συνάντησής μας με τον κ. Α. Γεωργιάδη. Δυστυχώς, το Υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου (χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε) προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα επιμείνει μέσα στην Κυβέρνηση, αλλά και στο Κοινοβούλιο για την επανεξέταση και κατάργησή του» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ «αποδομεί» τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας για μέτρο που «περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί», λέγοντας ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις που η ίδια η κυβέρνηση έκανε (πχ. η μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, κλπ.).

«Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε μέτρα που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αναιρούν την καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας σε αυτούς» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.