Στο επίκεντρο πολλών ρεπορτάζ και σχολίων του γερμανικού τύπου βρίσκεται η Αθήνα που ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την Frankfurter Allgemeine Zeitung να επικρίνει τον Ευ. Βενιζέλο για την επιλεκτική «περισσότερη Ευρώπη».

«Το αρκετό δεν αρκεί» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σχολιάζει τον στόχο για «περισσότερη Ευρώπη», όπως αυτός διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναφορές του τελευταίου κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του.

«Περισσότερες από δέκα φορές ανέφερε το "περισσότερη Ευρώπη“. Για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Επίσης μίλησε για μια ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, για ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν μίλησε, ωστόσο, για την εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας σε μια ΕΕ με περισσότερες αρμοδιότητες. Δεν μίλησε επίσης για την αναγκαία συμπλήρωση ενός ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αντίθετα, αγωνίζεται για να αποδυναμώσει σε καθοριστικά σημεία τον έλεγχο των ανώτερων θεσμικών οργάνων επί της Αθήνας» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Χαρακτηρίζοντας τον κ. Βενιζέλο εκπρόσωπο εκείνης της πολιτικής που θέλει να αποδυναμώσει τις αρμοδιότητες της τρόικας, η FAZ υπενθυμίζει στον κ. Βενιζέλο ότι η Τρόικα συνιστά αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων των δημοκρατ��κά εκλεγμένων υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κυβερνήσεων της ευρωζώνης. «Ο ρόλος της Τρόικας δεν είναι να διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να παρακολουθεί εάν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές της» επισημαίνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι το αξίωμα για «περισσότερη Ευρώπη» προϋποθέτει τον περιορισμό των εξουσιών των εθνικών κρατών.

«Και η Ελλάδα θέλει περισσότερη Ευρώπη. Αλλά εννοεί ποσότητα και όχι ποιότητα» καταλήγει το δημοσίευμα.