Το τιμόνι της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει από σήμερα επίσημα η Ελλάδα, κάνοντας… «ποδαρικό», με πολλές προκλήσεις, προτεραιότητες αλλά και αμφιβολίες από μεριάς των Ευρωπαίων, με τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, να είναι ουκ ολίγα και πικρόχολα, για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να τα φέρει εις πέρας.

Η χώρα μας, αναλαμβάνει από την πρώτη ημέρα του 2014 την προεδρία της Ε.Ε, με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα να συνεχίζονται σκληρά, αλλά και τις εξελίξεις στη χώρα μας να είναι δύσκολες.

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας για τους επόμενους έξι μήνες:

1. Η ανάπτυξη, με έμφαση στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και η καταπολέμηση της ανεργίας.

2. Η θεσμική θωράκιση της ΟΝ��, με έμφαση στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

3. Η ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

4. Η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

  • Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για την προεδρία:

Στις 8 Ιανουαρίου, ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της οικονομίας.

Στις 9 Ιανουαρίου θα παρουσιασθούν στο Ζάππειο Μέγαρο οι προτεραιότητες των υπολοίπων υπουργείων.

Το πρώτο εξάμηνο 2014 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, 35 συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων, 57 ομάδες εργασίας και 33 συνέδρια -σεμινάρια.

  • Οι αρνητικές κριτικές του ξ��νου Τύπου:

Μπορεί μια μεριά των Ευρωπαίων να έχει δει με καλό μάτι τη προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά ένα μεγάλο μέρος του ξένου Τύπου και ιδιαίτερα του Γερμανικού και του Αυστριακού, έχει βρει την ευκαιρία να εμπαίξει τη χώρα με αρνητικά δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, στη Deutsche Welle, ο Γερμανός αναλυτής Βέσελ Κούριερ, χαρακτηρίζει την χώρα μας «το προβληματικό παιδί της Ευρώπης», που πρέπει «να αποδείξει ότι τα δύσκολα γι' αυτήν πέρασαν και το ίδιο για τη νομισματική ένωση σε γενικές γραμμές. Το θετικό είναι ότι βρίσκεται σε θετική ρότα αυτή τη στιγμή, αλλά από την άλλη ποιος ο λόγος να σπαταλάς 50 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή η Τρόικα διαπιστώνει την ύπαρξη ελλείμματος στα ταμεία».

Άλλος αναλυτής, της εφημερίδας Mittelbayerische Zeitung, αναφέρει:

«Προφανώς στην Αθήνα η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζωγραφίζει ρόδινες προοπτικές για το μέλλον, με προφητείες για μικρή ανάκαμψη. Αν όλα αυτά είναι μια απλή προπαγάνδα ή πραγματικότητα, θα φανεί μέσα στο 2014. Ας μην ξεχνάμε πως η χώρα βρίσκεται εν ζωή λόγω των δανείων που έχει λάβει. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά κρίση».

Τέλος, η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, έχει τον τίτλο «Δεν είναι ανέκδοτο: Οι Ελληνες έχουν την προεδρία της ΕΕ», σημειώνοντας ότι «σε αυτή την ΕΕ πραγματικά τίποτε πλέον δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη: Την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει, έχοντας τη σειρά της, για μισό χρόνο την προεδρία της ΕΕ η χώρα με τη μεγαλύτερη κρίση. Για αυτό η Αθήνα χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια».