Το 2014 το οποίο έρχεται σε λίγες ώρες θα βρει την Ελλάδα στην προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.

Πρόκειται για την πέμπτη φορά κατά την οποία η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία. Η πρώτη φορά ήταν στο β΄ εξάμηνο του 1983, για να ακολουθήσουν η προεδρία στο β΄ εξάμηνο του 1988, στο β΄ εξάμηνο του 1994 και στο α΄ εξάμηνο του 2003.

Αν και σχετικά αποδυναμωμένος σε ουσιαστικές αρμοδιότητες ο θεσμός, λόγω της διεύρυνσης της Ε.Ε. και της καθι��ρωσης του αξιώματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Χ.Β. Ρομπάι), εξακολουθεί να έχει συντονιστικό ρόλο , όπως και την πρωτοβουλία στην ατζέντα των συζητήσεων με τις προτεραιότητες που θέτει η εκάστοτε προεδρία.

Οι προτεραιότητες της Ελλάδας στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι:

1. Η ανάπτυξη, με έμφαση στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και η καταπολέμηση της ανεργίας.

2. Η θεσμική θωράκιση της ΟΝΕ, με έμφαση στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

3. Η ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

4. Η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της οικονομίας θα παρουσιάσει αναλυτικά στις 8 Ιανουαρίου, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ θα ακολουθήσει στις 9 Ιανουαρίου, η παρουσίαση στο Ζάππειο των προτεραιοτήτων των υπολοίπων υπουργείων.

Λόγω της προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο 2014 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, 35 συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων, 57 ομάδες εργασίας και 33 συνέδρια –σεμινάρια, ενώ αναμένονται στην Ελλάδα 14.500 επισκέπτες.

Αλλά στον ξένο Τύπο η προεδρία της Ελλάδας κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό προκαλεί, ενώ είναι διάχυτη η αμφιβολία – ειδικά στον Τύπο της Γερμανίας - εάν θα τα καταφέρει να επιτελέσει ικανοποιητικά τα καθήκοντά της η χώρα μας, όσο η κρίση διαρκεί ακόμα. Εκτός από την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία έχει αφιερώσει το σημερινό της πρωτοσέλιδο στην ελληνική προεδρία με τον τίτλο “Kalimera, Kalinichta”(!), αρκετά είναι και τα άλλα δημοσιεύματα με αντικείμενο την προεδρία της χώρας μας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν λείπουν τα θετικά δημοσιεύματα.

Η Deutsche Welle, σε κείμενο του Βέσελ Κούριερ γράφει ότι «πρέπει το προβληματικό παιδί της Ευρώπης να αποδείξει τα δύσκολα γι' αυτήν πέρασαν και το ίδιο για τη νομισματική ένωση σε γενικές γραμμές. Το θετικό είναι ότι βρίσκεται σε θετική ρότα αυτή τη στιγμή, αλλά από την άλλη ποιος ο λόγος να σπαταλάς 50 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή η Τρόικα διαπιστώνει την ύπαρξη ελλείμματος στα ταμεία». .

Η Mittelbayerische Zeitung πάλι γράφει ότι δεν κατανοεί την αισιοδοξία του Αντώνη Σαμαρά καθώς θα έχει πολλά προβλήματα να διευθετήσει, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι μόνο για την Ελλάδα. .

«Προφανώς στην Αθήνα η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζωγραφίζει ρόδινες προοπτικές για το μέλλον, με προφητείες για μικρή ανάκαμψη. Αν όλα αυτά είναι μια απλή προπαγάνδα ή πραγματικότητα, θα φανεί μέσα στο 2014. Ας μην ξεχνάμε πως η χώρα βρίσκεται εν ζωή λόγω των δανείων που έχει λάβει. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά κρίση".

Στον γερμανόφωνο Τύπο επίσης, αλλά σε εφημερίδα της Αυστρίας αυτή τη φορά, υπάρχουν ακόμη πιο επικριτικά σχόλια για τη χώρα μας από την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας Kronen Zeitung, η οποία έχει βάλει τίτλο στο σχετικό δημοσίευμά της: «Δεν είναι ανέκδοτο: Οι Ελληνες έχουν την προεδρία της ΕΕ»! Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «σε αυτή την ΕΕ πραγματικά τίποτε πλέον δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη: Την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει, έχοντας τη σειρά της, για μισό χρόνο την προεδρία της ΕΕ η χώρα με τη μεγαλύτερη κρίση. Για αυτό η Αθήνα χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια��.