Μήνυμα αισιοδοξίας για το 2014 απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

«Ξέρω ότι ως κοινωνία περάσαμε δύσκολα. Όμ��ς, αφήσαμε τα δυσκολότερα πίσω μας. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό…Κι ακόμα, αποφύγαμε τα χειρότερα. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό…Τώρα πια δεν ζητάμε κάθε μήνα δανεικά απ’ έξω για να επιβιώσουμε. Καταφέραμε για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, αυτό που είναι αυτονόητο για κάθε σοβαρή χώρα: να καλύπτουμε μόνοι μας τις άμεσες ανάγκες μας. Αυτό είναι που λέμε το πρωτογενές πλεόνασμα, που κανείς δεν περίμενε να πετύχουμε φέτος. Κι όμως τα καταφέραμε…» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως διευκρίνισε, το πλεόνασμα και η ανάκαμψη δεν είναι απλά αριθμοί, «είναι το θεμέλιο της ελπίδας μας για το μέλλον», ενώ δεσμεύθηκε για μία ακόμη φορά ότι το μεγαλύτερο μέρος από το πλεόνα��μα θα επιστραφεί στην κοινωνία μέσα στους επόμενους μήνες.

«Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα αρχίσει να γίνεται μια φυσιολογική χώρα, όπως όλες οι άλλες. Τη νέα χρονιά το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίς δηλαδή ανάγκη νέου δανεισμού και χωρίς νέα Μνημόνια» ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πρόσθεσε:

«Τηρήσαμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας και οι εταίροι μας θα τηρήσουν στο ακέραιο τις δικές τους. Το 2014 θα κάνουμε και το μεγάλο βήμα να βγούμε από το Μνημόνιο. Τώρα απλώς αρχίζει να αχνοφαίνεται το φώς στην άκρη του τούνελ. Στο τέλος του 2014 το φώς αυτό θα το βλέπουν όλοι».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως και στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις: «Αλλάζουμε τα πάντα! Αποδείξαμε ότι χτυπάμε τη διαφθορά παντού. Σήμερα όλο και περισσότεροι - και επώνυμοι μάλιστα - αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια της μεταπολίτευσης μαζί! Κι αυτό θα συνεχιστεί… Το 2014 θα ξεκινήσει το επόμενο κύμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Για να γίνει η χώρα μας αυτό που της αξίζει. Και η Οικονομία μας επιτέλους να γίνει ανταγωνιστική. Χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς στρεβλώσεις, χωρίς διαφθορά».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην τρομοκρατική επίθεση στην οικία του Γερμανού πρέσβη σήμερα το πρωί: « Τα ξημερώματα είχαμε μια θρασ��δειλη επίθεση στο σπίτι του Γερμανού Πρέσβη. Βλέπετε, όσο η Ελλάδα προχωράει, οι εχθροί της προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της. Προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα μας διεθνώς. Προσπαθούν να τραυματίσουν την Ελληνική Προεδρία στην Ευρώπη που ξεκινάει σε δύο μέρες. Δεν θα τα καταφέρουν!

Κοιτάξτε μόνο τι γίνεται δίπλα και παραδίπλα από τη χώρα μας. Αναλογιστείτε πόσο ενισχύει την πατρίδα μας η σταθεροποίηση που πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο. Και σκεφτείτε πόσο πρέπει να μισούν την Ελλάδα όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τη σταθερότητά της. Δεν τα κατάφεραν ως τώρα. Και δεν θα καταφέρουν ως το τέλος».

Ευχαρίστησε επίσης τους πολίτες για τη συμβολή τους, για τους οποίους ανέφερε: «Η Ελλά��α άντεξε! Η δημοκρατία μας άντεξε και αντέχει! Πώς έγινε αυτό; Εσείς το πετύχατε! Εσείς το πετύχατε! Θέλω, λοιπόν, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας. Γιατί ήταν οι δικές σας οι θυσίες, που επέτρεψαν στη χώρα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της. Και ήταν η δική σας ωριμότητα, που επέτρεψαν στη δημοκρατία μας να αντέξει.Αυτή η αξιοθαύμαστη ωριμότητα του Ελληνικού λαού, πλησιάζει η ώρα να ανταμειφθεί:Υπήρξε πόνος όλα τα τελευταία χρόνια. Και υπάρχει πόνος. Πάνω απ’ όλα η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων μας».

Παραδέχθηκε ακόμα ότι έγιναν λάθη και αδικίες, τις οποίες δεσμεύθηκε ότι θα αποκαταστήσει, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί επικριτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στο δικό ��ου πρωτοχρονιάτικο μήνυμα που είχε προηγηθεί, είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

«Εύχομαι από την καρδιά μου σε όλους τα καλύτερα – και σε αυτούς που μεμψιμοιρούν ακόμα. Μακάρι η νέα χρονιά να τους δώσει φώτιση και κουράγιο να δουν και να εκτιμήσουν τα μεγάλα βήματα μέσα από τις θυσίες του Ελληνικού λαού που κάνει η Ελλάδα. Εμείς δεν ασχολούμαστε τώρα με το παρελθόν. Έχουμε μοναδικό μας μέλημα πώς να κερδίσει ξανά η χώρα μας το μέλλον που της αξίζει. Το 2013 ήταν το «έτος μηδέν». Βάλαμε τέλος στην κατρακύλα. Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά της ανόδου. Που τη χτίζουμε σε στέρεες βάσεις, όχι σε παχιά λόγια, όχι σε διχαστικό λαϊκισμό, όχι σε κομματικά συνθήματα που εύχονται τα καλύτερα και που πάντα οδηγούν στ�� χειρότερα. Τα έχουμε πληρώσει αυτά!» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.