Με το είδος των αποδείξεων που θα συλλέγουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να αναμένεται να καθοριστεί εντός των ημερών, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αλλάξει η λίστα των αποδείξεων που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι από την ερχόμενη Τετάρτη.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει στο star.gr, το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων διατηρείται κ��ι τον επόμενο χρόνο αλλά με αλλαγές, καθώς υπάρχουν σκέψεις να αφαιρεθούν από τη λίστα των αναγνωριζόμενων αποδείξεων αυτές από επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι (και μόνον αυτοί) θα πρέπει το 2014 να συγκεντρώσουν σε αποδείξεις το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Για την αξία των αποδείξεων που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν θα τιμωρηθούν με πρόσθετο φόρο 22%.

Σημειώνεται ότι με βάση τη φετινή μορφή του μέτρου των αποδείξεων οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ήταν υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του ετήσιου εισοδήματός τους. Η φετινή μείωση του σχετικού ποσοστού στο 10% εξετάζεται να συνοδευτεί και με άλλες αλλαγές.

Υπάρχουν εισηγήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αφαιρεθούν από τη λίστα των αναγνωριζόμενων αποδείξεων αυτές που αφορούν καύσιμα, σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες από επιχειρήσεις που κατά κανόνα τηρούν τη φορολογική νομοθεσία.

Στη λίστα, σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, θα παραμείνουν μόνο κατηγορίες αποδείξεων από επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που παρουσιάζουν υψηλή φορολογική παραβατικότητα όπως είναι τα εμπορικά καταστήματα, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι δικηγόροι, τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης.

Εφόσον περάσει τελικά αυ��ή η εισήγηση τότε πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δυσκολευτούν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, κινδυνεύοντας έτσι να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο στις φορολογικές δηλώσεις του 2015.