Στην τετραήμερη απολογία του στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Δημήτρη Σταυρόπουλο ,ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας ξετύλιξε το κουβάρι με τις χρυσές μίζες

Ο κ.Κάντας, που εμπλέκει άμεσα τους κυρίους Τσοχατόπουλο και Σμπώκο, και εμμέσως τον Γ.Παπαντωνίου, έδωσε ηχηρά ονόματα και συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το σύστημα, το οποίο διαχειρίζονταν, μοιράζοντας και εισπράττοντας τις «χρυσές» μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Κάντας μιλά για τα χρήματα που έλαβε ο ίδιος, περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ, άλλα σε λογαριασμούς στην Ελβετία και άλλα μετρητά στο χέρι .

Αναλυτικότερα, σε λογαριασμούς πήρε:

- 500.000-600.000 ευρώ από τον εκπρόσωπο Πάνο Ευσταθίου για λογαριασμό της Γερμανικής ΑΤΛΑΣ για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των υποβρυχίων

- 1.000.000 ευρώ από τον ίδιο αντιπρόσωπο για τα αυτοκινούμενα συστήματα εδάφους αέρος της Rheinmetall ASRAD. Το πρόγραμμα κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο 184 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τους πυραύλους.

- 3.000.000 δολάρια από την σύμβαση ρωσικών αντιαρματικών πυραύλων KORNET με την μεσολάβηση του αντιπροσώπου της εταιρείας Κ.Δ. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών έκρυψε ο Κάντας στο υπόγειο του μέχρι να τα πάει στην τράπεζα .

Ο κ.Κάντας επίσης καταθέτει πως πήρε:

-1, 7 εκατομμύρια δολάρια για ρώσικα αντιαεροπορικά ΟΣΑ ΑΚΜ από 2 ρώσικες εταιρείες με την μεσολάβηση του αντιπροσώπου της "ΛΜ". Αυτός δεν του είχε προσδιορίσει αρχικά το ύψος της μίζας γιατί εκτός από ε��είνον «είχε και πιο ψηλά υποχρεώσεις». Το πρόγραμμα κόστισε στον φορολογούμενο 100.000.000 δολάρια

-1.000.000 ευρώ για αυτοκινούμενα πυροβόλα της Γερμανικής Wegman που στοίχισε στον φορολογούμενο 150 εκ.ευρώ Για το πρόγραμμα ο αντιπρόσωπος της εταιρείας του εξομολογήθηκε ότι έπρεπε να "λαδώσει" και στέλεχος της Γερμανικής εταιρείας

-Για ένα από τα δύο Embraer που αγοράσθηκαν για να πετάνε τα στελέχη της κυβέρνησης, ο Κάντας πήρε από απόστρατο της Π.Α 150.000 ευρώ σε λογ��ριασμό στη Γενεύη.

Τι υποστηρίζουν οι Γερμανοί περί μιζών;

Όπως αποκάλυψε στο χθεσινό δελτίο του Star, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στην Γερμανία υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιδράσεις για τον «χορό» της μίζας. Υπάρχει εμπλοκή 3 Γερμανικών εταιριών (ΑΤΛΑΣ, ΡΑΙΝ ΜΕΤΑΛ, ΚΡΑΟΥΣ ΜΑΦΑ)στα εξοπλιστικά προγράμματα που αναφέρει ο Κάντας. Οι δύο πρώτες (ΑΤΛΑΣ και ΡΑΙΝ ΜΕΤΑΛ )υποστηρίζουν πως αυτά τα περιστατικά βρίσκονται πολλά χρόνια πίσω, ο εισαγγελέας της Βρέμης όμως μετά από σχετικές έρευνες που έγιναν σε συνεργασία με την ελληνική εισαγγελία διαφθοράς στην Ελλάδα πριν μερικούς μήνες, λέει ότι έχει στα χέρια του ασφαλής ενδείξεις και αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πως 18.000.000 ευρώ κατευθύνθηκαν από την ΡΑΙΝ ΜΕΤΑΛ μέσω διάφορων εκπροσώπων της στην Ελλάδα προς διάφορους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και ο κύριος Κάντας.

Από την άλλη πλευρά, η εταιρία που έφτιαξε τα τανκ δηλαδή η ΚΑΕΝΒΕ αρνείται ότι έκανε οποιαδήποτε παράνομη πληρωμή.

BINTEO STAR