Ο 83χρονος μεσάζων οπλικών συστημάτων Παν. Ευσταθίου είναι το πρώτο πρόσωπο από αυτά που κατονόμασε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, που εκλήθη σε απολογία από τους ανακριτές διαφθοράς Μαλλή και Σταυρόπουλο για τις μίζες που φέρεται να του έδωσε σχετικά με εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο συγκεκριμένος υπέργηρος μεσάζων, που βρισκόταν επί καιρό στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών και είχε ήδη υποστεί από το καλοκαίρι έρευνα στα γραφεία του στο Κολωνάκι από τις ελληνικές και γερμανικές αρχές, φέρεται, σύμφωνα με τον Κάντα να τον δωροδόκησε σε δυο περιπτώσεις με συνολική μίζα 1,5 εκατομμυρίου ευρώ προκειμένου να μην φ��ρει αντιρρήσεις στην προμήθεια από τη χώρα μας των αντιπυραυλικών Asrad και των υποβρύχιων.

Το δίλλημα ενώπιον του οποίου θα βρεθεί ο κ.Ευσταθίου είναι «ή μιλάει ή πάει φυλακή». Ο κατηγορούμενος ζήτησε προθεσμία και θα απολογηθεί στις 2 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το συνήγορό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο υπέργηρος επιχειρηματίας είναι ήδη έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Ο Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος έχει ήδη δώσει κατάθεση και στην Εισαγγελία της Βρέμης, δραστηριοποιείτο από τη δεκαετία του '80 ως αντιπρόσωπος της Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, που είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια με σόναρ στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Επρόκειτο για σύμβαση αναβάθμιση�� των υποβρυχίων που υπογράφτηκε το 2002 επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου.

Κατάθεση για την εμπλοκή του είχε δώσει και ο επιχειρηματίας. Αλέξανδρος Αβατάγγελος, επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Κάντας ήταν το «νούμερο 3» στην ιεραρχία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και Γιάννου Παπαντωνίου.