​Πρώτη δημοσίευση:18:46

Περιορισμοί στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και συστημάτων κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτήρια, καθώς και μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα επιβάλλονται τις ημέρες με αιθαλομίχλη, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τα έκτακτα μέτρα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ αν τα μικρογραμμάρια είναι πάνω από 150 θα ενεργοποιείται η διάταξη για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούμενους το κοινωνικό τιμολόγιο, έτσι ώστε να μπορούν να καίνε ρεύμα χωρίς να το πληρώνουν και έτσι να μην χρειάζεται να ανάβουν τζάκι ή σόμπες.

Με την ξεχωριστή απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ θα έχουν δωρεάν ρεύμα για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης αντί για σόμπες και τζάκια.

Πιο συγκεκριμένα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει

-Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν ��ην παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

-Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών και σχολείων.

-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.

-Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτήρια του Δημοσίου, με εξαίρεση τ νοσοκομεία.

-Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.

-Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Πως θα μας προστατέψουν από τα νοσοκομειακά απόβλητα

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας εκπόνησε σχέδιο δράσης εκτάκτου ανάγκης για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη διαχείριση των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων.

Αρχικά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει στη διαλογή των αποβλήτων στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής, τα ιατρικά απόβλητα, θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα, ενώ τα αστικά απόβλητα θα πηγαίνουν για ταφή.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζει μάλιστα νέα κοινή υπουργική απόφαση για την κάλυψη νομοθετικών κενών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, με εισαγγελική παραγγελία που πρόκειται να εκδοθεί θα μεταφέρουν οι δήμοι τα α��όβλητα στη Φυλή και εκεί το κάθε νοσοκομείο θα έχει ορίσει τον εκπρόσωπό του για τα δικά του απόβλητα, ώστε να γίνεται η διαλογή μεταξύ αυτών που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα και αυτών που πηγαίνουν για ταφή. Την όλη διαδικασία θα επιβλέπει ο επιθεωρητής της δημόσιας υγείας και το σχέδιο θα διαρκέσει 30 ημέρες .

Όσον αφορά στους οδηγούς των απορριμματοφόρων οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν ευθύνη πάνω στο θέμα και δεσμεύτηκε ότι το κράτος δεν πρόκειται να τους αφήσει ακάλυπτους, ενώ μιλώντας για τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τον ΕΔΣΝΑ, ύψους 4,5 εκατ, που προέρχονται από την αποτέφρωση των νοσοκομειακών απορριμμάτων τους, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει τμηματική αποπληρωμή τους